TRADIŢIA ORTODOXĂ

† Glasul Orthodoxiei Sfinţilor Părinţi †

Anunţ (pe care nu ni l-am fi dorit)

Posted by traditiaortodoxa pe august 26, 2007

Şi veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va face liberi. Ioan 8:32

Câţiva dintre cititorii noştri ne-au semnalat că anumiţi webmasteri români ce se pretind a fi ortodocşi, ale căror nume nu are sens să le dăm aici, le-au cenzurat orice încercare de a argumenta (teologic şi patristic) contra injuriilor şi a relei voinţe cu care este tratată învăţătura ortodoxiei tradiţionaliste şi implicit vechi calendariştii (numiţi în batjocură „stilişti”).

Acest lucru nu poate decât să ne bucure, fiindcă vedem că în faţa Adevărului nu se răspunde decât cu cenzura, şi fiicele ei minciuna şi calomnia, ceea ce este implicit o recunoaştere a biruinţei Adevărului, în faţa căruia detractorii se găsesc neputincioşi. Nu dorim să pomenim aici acea Fericire în care Mântuitorul vorbeşte despre cei prigoniţi pentru dreptate, pentru că ar suna triumfalist, iar judecata o lăsăm în seama lui Dumnezeu. Totuşi, ar fi bine să nu uite cenzorii că cu cuvintele sfinţilor nu te poţi juca.

În ceea ce ne priveşte, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom încerca şi pe mai departe să demontăm orice contrafacere, pentru a-i informa pe cei sincer interesaţi şi care caută adevărul, indiferent de apartenenţa lor sinodală, Adevăr care îi şi ne va elibera.

La rugămintea lor deci, vă prezentăm mai jos numai câteva dintre intervenţiile care au fost cenzurate total, cu regretul că s-a ajuns la asemenea tensiuni. Dar, Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

Redacţia

+ on 07 Sep 2007 at 2:24 pm # antim
Your comment is awaiting moderation.

Vad ca argumentatia dumneavoastra se rezuma la acuze.

Ceea ce nu este deloc de inteles (decat ori ca sunteti dezinformat, ori ca sunteti rauvoitor) este ca din moment ce va exprimati optiunea de a fi antistilist, de ce mai folositi pe pagina dvs. sfinti „stilisti”? (ex. Averchie de Jordanville, Serafim Rose).

Ati cerut nume de sfinti „din afara „Bisericii Mame” – ceea ce e un slogan POLITIC, nu Ortodox! Daca citeati cu atentie linkul -lamuritor dealtfel- care vi s-a propus https://traditiaortodoxa.wordpress.com/2007/08/25/isihastii-aghioriti-ziloti-cenzurati/ , ati fi vazut singur, ba ati fi inteles ca chiar pr. Paisie i-a bagat pe isihastii ziloti in cartea sa, ascunzand totodata insa ecelziologia lor. Iata numele catorva dintre ei:

Calinic Isihastul, Ieronim Aghioritul, Isaac de la Dionisiu, Sava de la Esfigmenu, Arsenie Cotea, Teofilact (toti zeloti athoniti); Serafim Alexiev (din B.O. Vechi-Calendarista Bulgara), Ioan Maximovici, Averchie de Jordanville, Serafim Rose (din ROCOR).

Asadar B.O. Rusa din Afara Granitelor s-a aflat in comuniune deplina cu B.O. de Stil Vechi din Romania si nu s-a aflat NICIODATA in vremea acestor sfinti (Serafim Rose, Ioan Maximovici, Averchie) in comuniune cu Constantinopolul („Biserica Mama” cum o numesc corect-politicii), Patriarhia Moscovei sau Patriarhia Romana. Asadar pt dvs. ori acesti sfinti nu sunt sfinti, ori sunt sfinti si recunoasteti ca sloganul cu „Biserica Mama” este o imensa gogoritza.

In privinta parintelui Serafim Rose, la https://traditiaortodoxa.wordpress.com/2007/07/01/biserica-ortodoxa-vechi-calendarista-din-romania-in-revista-orthodox-word-condusa-de-parintele-serafim-rose-1982/ puteti citi ca a introdus un articol despre Biserica Ortodoxa de Stil Vechi din Romania in anul 1982 in revista sa ‘The Orthodox Word’, sub titlul ‘The True Orthodox Christians of Romania’. De asemenea si Scrisoarea despre Supercorectitudine a mitropolitului vechi calendarist grec Kiprian, este citata de pr Serafim Rose si publicata in revista lui ‘The Orthodox Word’ la https://traditiaortodoxa.wordpress.com/2007/06/27/despre-supercorectitudine-cuvant-de-atentionare-adresat-ortodocsilor-din-apus/ ; in articol se vorbeste nu doar impotriva extremismelor UNORA dintre vechi calendaristi ci si despre motivatia ruperii comuniunii de ierarhii inovatori.

+ on 07 Sep 2007 at 6:47 pm # pahomie
Your comment is awaiting moderation.

Separarea de pastorii ecumenişti se numeşte ‘îngradire de sine’ (Canon 15, Sinod I-II. 861):

„Se cuvine sa ne îngradim pre sine şi sa ne separam de episcopii care, în chip vadit, staruie în greşeala privitor la cele ce ţin de credinţa şi de adevar, aşadar, se vadesc a fi eretici sau nedrepţi.” (Canonul 31 al Sf. Apostoli în interpretarea Sf. Nicodim Aghioritul).

Atunci când episcopii predica eresul în public, în acest caz ei pot fi numiţi ‘falşi-episcopi’, iar toţi cei ce se îngradesc pre sine de aceşti falşi episcopi nu numai ca nu sunt supuşi certarii, ci din contra, merita „cinste” (Canon 15, Sinod I-II).

În aceasta privinţa, Sfântul Ioan Gura de Aur spune ca, daca episcopul este „nedrept în cele ale Credinţei”, se cuvine „sa ne departam şi sa ne ferim, nu numai om de-ar fi, ci şi înger coborât din cer.” (Omilia la Evrei).

Sfântul Teodor Studitul constata pe buna dreptate: „Avem porunca de la însuşi Apostolul [Pavel] ca atunci când cineva învaţa ori ne sileşte sa facem orice alt lucru decât am primit şi decât este hotarât de canoanele Sinoadelor ecumenice şi locale, acesta urmeaza a fi osândit, ca nefacând parte din clerul sfinţit.” (Epistola I, 24).

Când Credinţa se afla în pericol, atunci tacerea se considera a fi o încalcare a legamântului lasat de Domnul: „Porunca Domnului este de a nu pastra tacere în vremurile când Credinţa se afla în primejdie.” (Sfântul Teodor Studitul).

Prin urmare, daca se predica erezia, ortodocşii nu au dreptul sa pastreze o tacere vinovata, ci trebuie sa rosteasca cuvântul Adevarului cu îndrazneala, trebuie „sa se îngradească pe sine” de falşii învaţatori şi falşii episcopi, şi sa continue cu staruinţa lupta cea bună a drepţilor credincioşi.

+ on 07 Sep 2007 at 2:42 pm # antim
Your comment is awaiting moderation.

Ei bravos! in fata argumentelor aplicati cenzura. Ok, de acum va afla tot netul despre adevarata dvs. sinceritate!

+ on 07 Sep 2007 at 4:30 pm # antim
Your comment is awaiting moderation.

la mesaj se poate raspunde foarte usor, dar n-o s-o fac, fiindca stiu ca nu veti lasa raspunsul. Atata va zic doar: daca considerati ca „stilistii” sint lipsiti de har, aveti bunul simt si dati jos de pe site orice referire la Averchie de Jordanville (episcop „schismatic” pt voi, fiindca nu avea nici o legatura canonica cu „Biserica Mama” Moscova/Constantinopolul), Serafim Rose care a gazduit „schismatici” „calendaristi” in revista lui, cu care dealtfel se si afla in comuniune deplina; fiindca din moment ce conform judecatii voastre acestia sunt „schismatici”, sunt deci pentru voi si lispiti de har, deci nu au cum sa fie sfinti. Daca nu faceti asta, ramaneti ceea ce va aratati a fi acum, adica niste MINCINOSI.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: