TRADIŢIA ORTODOXĂ

† Glasul Orthodoxiei Sfinţilor Părinţi †

Noi apariţii editoriale

Posted by traditiaortodoxa pe august 28, 2007

Deşi într-o limbă străină, în cazul de faţă rusa, datorită importanţei lor, vă semnalăm în cele ce urmează apariţia a două noi cărţi:

+ A fost publicată o nouă carte despre Sfântul Mitropolit Filaret (Vosnesenski), cel de al treilea întâistătător al Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Graniţelor

La Editura Scriptorium din St. Petersburg (Petrograd), a fost editată de curând în limba rusă cartea Un stâlp de foc. Mitropolitul Filaret (Vosnesenski) şi Biserica Ortodoxă Rusă din Diaspora (1964-1985), alcătuită de monahia Cassia (Senina).

Mitropolitul Filaret a fost cel mai mare ierarh mărturisitor al Ortodoxiei din secolul XX, singurul întâistătător al vreunei Biserici Ortodoxe ce a denunţat deschis, înaintea întregii lumi, noua erezie a ecumenismului. În vremea păstoriei sale, erezia ecumenismului a fost anatematizată de către Sinodul Arhieresc al Bisericii Ruse a Diasporei, în anul 1983.

Mitropolitul Filaret s-a străduit să sprijine ziloţii şi mărturisitorii Ortodoxiei din întreaga lume – pe binecredincioşii aparţinând Bisericii Ruse din Catacombe şi jurisdicţiilor vechi calendariste din Grecia. Sfintele sale moaştele au fost descoperite nestricate în anul 1998.

Cartea cuprinde viaţa sfântului, epistoliile sale, predici alese, documente şi acte bisericeşti, amintiri ale celor ce l-au cunoscut; de asemenea înfăţişează canonizarea sfântului de către Biserica Ortodoxă Autonomă Rusă, în anul 2001, dimpreună cu slujba ce a fost alcătuită în cinstea sfântului.

Unele dintre materiale sunt tipărite pentru prima dată. Cartea are 608 pagini şi conţine 62 de fotografii.

Cartea se poate cumpăra prin: vertograd.news (at) gmail.com.

+ A fost publicată o nouă carte despre Sfântul Ierarh Mucenic Iosif, Mitropolitul Petrogradului

La Editura de carte ortodoxă Kifa din St. Petersburg (Petrograd), a fost reeditată de curând în limba rusă cartea Sfântul Ierarh Mucenic Iosif, Mitropolitul Petrogradului: Viaţa şi scrierile, alcătuită de M. S. Saharov şi L. E. Sikorskaya, apărută iniţial în anul 2006 şi având 342 de pagini.

Odată cu apariţia cărţii despre Mitropolitul Iosif al Petrogradului – unul dintre conducătorii dizidenţei faţă de mitropolitul uzurpator Serghie (Stragoroschi), editura a început publicarea unei noi colecţii având titlul Noii Mucenici şi Mărturisitori ai Rusiei în faţa regimului fără-de-Dumnezeu. Colecţia nu a fost întâmplător deschisă cu Viaţa Sfântului Ierarh Mucenic Iosif, sfânt pe care Patriarhia Moscovei a refuzat să-l recunoască în rândul Noilor Mucenici Ruşi. Pentru Adevăraţii Ortodocşi, ierarhul se găseşte printre cei la care au mare evlavie, ca întemeietor al Bisericii din Catacombe şi pildă în lupta pentru curăţia credinţei – o luptă care nu este atât politică, cât duhovnicească.

Unul dintre cei ce au alcătuit viaţa sfântului, este strănepotul noului mucenic, M. S. Saharov, care a putut strânge laolaltă materiale cuprinzătoare şi unice din arhivele statului şi din lucrările istoricilor contemporani. Personalitatea Mitropolitului Iosif este pusă în lumină din cele mai diferite şi uneori neaşteptate perspective. Cititorul poate descoperi nu doar un luptător fără compromis împotriva serghianismului şi a fărădelegii atee, ci şi un învăţat ales, un ascet nevoitor şi unul dintre cei mai cinstiţi şi respectaţi ierarhi ai Rusiei.

O parte însemnată din carte este dedicată unor fragmente din Braţele Părinteşti: Jurnalul unui monah – atât de popular printre ortodocşi la începutul secolului XX. Este jurnalul pe care viitorul ierarh mucenic a început a-l ţine la câţiva ani după tunderea în monahism şi pe care l-a continuat pe parcursul altor câtorva zeci de ani. Asemănător într-o oarecare măsură cu cel al Sfântului Ioan de Kronstadt, jurnalul n-a fost din păcate editat niciodată integral.

Citirea unor pasaje precum cele din jurnalul său, ne vor face cu siguranţă să înţelegem cum era format caracterul unor asemenea oameni pentru a fi pregătiţi de a se jertfi pe sine pentru libertatea Bisericii.

Întregul parcurs al vieţii Sfântului Mitropolit Iosif, ce este istorisit amănunţit în carte, mărturiseşte un singur lucru: o ecleziologie corectă este cu neputinţă fără a trăi potrivit Scripturii.

Cartea oferă fotografii rare, precum şi extrase din dosare de arhivă şi din documentele episcopale ale Mitropolitului însuşi.

Cartea se poate cumpăra de la editor, Kifa: St. Petersburg, No. 23, Ul. 4 Rozhdestvenskaya (fostă Sovetskaya). Telefon: + 7 (812) 717-34-86, fax: 717-94-71. Site: http://www.kifa-kniga.ru , e-mail: info (at) kifa-kniga.ru

traducere şi adaptare după Vertograd.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: