TRADIŢIA ORTODOXĂ

† Glasul Orthodoxiei Sfinţilor Părinţi †

Prăznuirea Sfântului Ierarh Glicherie Mărturisitorul al României

Posted by traditiaortodoxa pe iunie 15, 2010

Astăzi 15/28 iunie, se face pomenirea Sfântului Ierarh Glicherie Mărturisitorul al României, prăznuit deopotrivă în Sinaxarul Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Graniţelor şi al Sinoadelor Ortodoxe Tradiţionaliste (vehi-calendariste) ale Greciei.

Fotografie cu prilejul hirotesiei săvârşite în aprilie 1981 asupra vechi-calendariştilor români de la Slătioara pentru plinirea hirotoniilor de la Galaction Cordun. Sfântul Ierarh Glicherie a primit de asemenea să fie hirotesit. La hirotesie au participat din partea greacă pururea-pomenitul ierarh Callist al Corinthului şi P.S. Calinic (în fotografie), în prezent episcop în Sinodul Î.P.S. Hrisostom Kiousis.

Alte legături:

Biserica Ortodoxă Vechi-Calendaristă din România în revista Orthodox Word condusă de Părintele Serafim Rose, 1982

Ieromonahul Glicherie la Ierusalim, 1930

35 răspunsuri sa “Prăznuirea Sfântului Ierarh Glicherie Mărturisitorul al României”

 1. tutenes said

  Doamne ajuta ca sinodul sa ia decizia cea placuta lui Dumnezeu , separarea de eretici !

 2. traditiaortodoxa said

  Dacă cumva aflaţi ceva înaintea noastră vă rugăm să ne daţi şi nouă de veste.

 3. dejavoo said

  Pai,n-o sa dea nici un raspuns. E simplu de ce. Scrisoarea as spune, nu e doar a celui care o semneaza, sunt f. multi pe vechi care au aceleasi opinii,si nu mireni. E vorba de episcop,preoti etc. Ce-ar putea raspunde sinodul? Ca e vinovat? Mirare mare sa se smereasca ei, deci nu cred ca vor raspunde. O vor ignora.

 4. Mihail said

  Ce pot sa va confirm este ca se va dezbate aceasta problematica in momentul intrunirii sinodului.
  Dejavoo: cunosti pe cineva din sinod ca sa afirmi ca nu se pot smeri. Eu am duhovnic pe unul din ierarhi, si cred ca nu se pune problema de smerenie. Ceea ce e greu de schimbat acum este tocmai ceea ce ne-a adus aici si care dureaza de prin anii 1980, adica nevoia de comuniune cu o biserica sora. Va trebui sinodul sa dea un raspuns justificat ecleziologic, iar din acest punct de vedere parerea mea este ca nu se mai poate continua mult timp actuala comuniune. Caci stiu ca, dupa ce mitropolia a postat, in iarna trecuta, ecleziologia pe siteul oficial, ciprianitii le-au reprosat alor nostri pozitia noastra ecleziologica si totodata le-au cerut sa o scoata de pe net caci le-au „sarit in cap” celelalte biserici de stil vechi din Grecia; raspunsul alor nostri a fost ca noi asa credem si nu se pune problema sa se schimbe ceva din aceasta ecleziologie. Dumnezeu sa ne intareasca pe noi si pe ierarhii nostri!

 5. nichifor said

  @Mihail
  Nu sunt Dejavoo, sper să îţi răspundă, câteva întrebări am şi eu:
  Dar în problema serghianismului şi a slujirilor cu basarabenii ce părere are sinodul? Dar în privinţa anatemei Bisericii ROCOR din ’83, dar a Sinodiconului Ortodoxiei care nu se citeşte în biserici? Aici nu e numai vorba de kiprianişti.

 6. traditiaortodoxa said

  Acum un an chiprianiţii au fost destul de aproape de reunificarea cu Sinodul Î.P.S. Hrisostom Kiousis; condiţia era acceptarea a 10 puncte nenegociabile pe care sinodul le-a impus. Au acceptat 7 (inclusiv să nu mai folosească sintagma „mădulare bolnave ale Bisericii” în cazul ereticilor (un punct central din ecleziologia lor) – fiindcă potrivit învăţăturii patristice (ex. Sfântul Ioan Gură de Aur) mădularele bolnave ale Bisericii sunt păcătoşii, Biserica este spitalul, iar ereticii se află în afara Bisericii). S-au „poticnit” însă la 3 puncte, esenţiale: recunoaşterea anatemei ROCOR din 1983 asupra ereziei ecumenismului, primirea prin mirungere a celor ce trec din sinoadele oficiale ecumeniste, botezarea celor „botezaţi” prin stropire. Acestea arată că acceptarea celorlalte puncte nenegociabile nu era din convingere sau pocăinţă pentru greşeala lor, ci doar o concesie făcută de nevoie; şi mai arată că chiprianiţii sunt de fapt cripto-ecumenişti. Ca urmare, Sinodul Î.P.S. Hrisostom Kiousis a decis să înceteze dialogul cu chiprianiţii…

 7. petru said

  admin,
  asta ca o curiozitate, ce v-a facut sa iesiti din BOSVR? comuniunea cu kiprianitii?

 8. traditiaortodoxa said

  Draga Petru,
  Îţi raspundem cu ce am răspuns cuiva ce se află în legătură cu oficialii de la Slătioara, care ne-a scris recent în contextul problemei iscate, acuzându-ne de atitudine duşmănoasă faţă de BOSVR Slătioara:

  Noi n-am vrut să fie niciodată duşmănie între noi şi nu înţeleg de ce consideri că e duşmănie. Atât cât am stat în BOSVR am încercat pe cât ne-a fost cu putinţă să existe bună înţelegere şi nu ne-am făţărnicit. Ce s-a înţeles din asta deja nu mai este problema noastră. În BOSVR n-am avut conştiinţa împăcată şi nici libertate de conştiinţă. Atitudinea faţă de Patriarhia Moscovei, Sinodicon, anatemele pe ecumenism şi serghianism, campania pentru recunoaştere de către stat, presiunile de tot felul la postările de pe internet, bârfele… Mai devreme sau mai târziu plecam, fiindcă noi căutam Ortodoxia, nu să facem parte dintr-o anumită gaşcă. Nu avem nimic cu voi, iar ce facem pe internet are sensul de a se da un răspuns la probleme care sunt importante pentru Biserică. Voi nu vedeţi Biserica soborniceşte, ci ca pe un joc de interese între găşti. Nu iubiţi nici BOSVR-ul, fiindcă dacă l-aţi iubi aţi face tot ce se poate ca să se îndrepte lucrurile. Iar reacţia voastră n-a făcut decât să confirme încă odată convingerile noastre. Dacă v-ar păsa de Ortodoxia Tradiţionalistă şi implicit de mântuirea voastră, nu v-ar deranja scrisoarea domnului Aurel Botezatu, om născut şi crescut în BOSVR, care reflectă atât de bine starea de fapt din sinodul vostru. N-avem nimic împotriva voastră, dar cel mai rău lucru este că nu va daţi seama că chiar voi sunteţi cei ce aveţi ceva împotriva voastră…

  Să ne dea Dumnezeu să iubm mai presus de orice Dreapta Credinţă!

  Pe de altă parte se cuvine să mulţumim oamenilor de omenie datorită cărora am rezistat câţiva ani în BOSVR. Şi mă refer în primul rând aici la părintele duhovnic şi familia lui care s-au ostenit să ne omenească.

  În BOSVR Slătioara există oameni de omenie, însă lucrurile nu trebuiesc confundate; oamenii aceştia foarte buni au nevoie şi au tot dreptul la adevăr, adică la dreapta credinţă.

 9. pahomie said

  Un raspuns pentru traditiaortodoxa. Stii cine sunt, asa ca stii ca ceea ce iti spun este adevarat. Se va da o replica pe situl Mitropoliei. Pana una-alta, speculatiile voastre raman ceea ce sunt. Adica simple speculatii. Ma mira intoarcerea la 180 grade a unei (unor) persoane in privinta unor chestiuni. Oricum, ramane o intrebare de pus. Sau, de fapt, o addenda. As avea dorinta sa precizati un aspect minor: faptul ca materialul despre prigonirea monahilor din Esfigmenu este tradus de altcineva. Poate ca – nu din spiritul vreunei concesii -, ci din cel al unei (macar) corectitudini… civice, ar trebui precizat cine anume a trudit la talmacirea acestei carti.

  Dumnezeu sa ne ierte.

 10. traditiaortodoxa said

  Nu vedem nimic rău în a discuta pe sait deschis şi LIBER problemele BOR-ului, BOSVR-ului, etc. Iar în situaţia de acum este în primul rând spre binele Sinodului BOSVR şi al credincioşilor lui.

  Aşteptăm cu interes decizia sinodului. Până atunci am lansat un nou sondaj de opinie în bara stângă sus, cu întrebarea: ‘Cum credeţi că va fi răspunsul sinodului BOSVR Slătioara la Scrisoarea Deschisă a d-lui Aurel Botezatu: pozitiv sau negativ?’.

  În privinţa cărţii este surprinzător ceea ce afirmaţi! Aţi avut măcar minima bunăvoinţă să comparaţi traducerile înainte de a susţne aşa ceva? Nu aveam de unde şti dacă aţi tradus sau nu cartea, cu atât mai puţin să v-o furăm, aşa cum constatăm că ne acuzaţi, fiindcă nici la editura dvs. n-a apărut şi nici la sertarele dvs. nu avem acces. O simplă comparaţie a traducerii va lămuri manipularea căreia cred că aţi căzut victimă, iar cine lansează o asemenea acuzaţie ar trebui să-şi ceară iertare! Hm, stai şi te miri ce mai poate scorni mintea omenească la invidie… Apropo, atunci când cu ceva vreme în urmă am permis din toată inima să fie preluate în revista Slătioarei materiale de pe acest sait nu v-am cerut nici măcar să menţionaţi sursa… Deci haideţi, vă rog, nu ne provocaţi; fiindcă este mai bine aşa pentru imaginea sinodului dvs., iar nouă nu ne stă în caracter…

 11. ma uit si eu said

  se zice pe un alt forum

  Motivul pentru care oamenii sunt atacati nu este ca ar spune lucruri neadevarate ci pentru ca spun adevarul. Aceasta pentru ca daca oamenii spun neadevaruri, propriile lor cuvinte pot fi folosite contra lor; dar in cazul celor care spun adevarul, nu exista nimic care ar putea sa li se opuna.
  Incercarea de aducere la tacere a cuiva este o recunoastere a faptului ca argumentele sale nu pot fi contrazise si sunt imposibil de ignorat.

 12. tutenes said

  @ Traditiaortodoxa
  Comuniunea cu kiprianitii se va discuta in sinodul Slatioara care se va intruni de Schimbarea la fata .

 13. traditiaortodoxa said

  @tutenes
  Mulţumim. Deci se va discuta numai problema comuniunii cu chiprianiţii?

 14. tutenes said

  Stiu sigur ca asta se va discuta ; daca se vor mai discuta si alte aspecte , nu cunosc .

 15. EU (catalinfm) said

  Eu am nadejde la BUNUL DUMNEZEU in toate cele de folos noua tuturor; faptele noastre dovedesc insa adevarul despre noi in fiecare moment ,….Aurel Botezatu sa ia aminte la acest lucru si sa stie ca nu este suficient (si folositor ) , sa „arunci cu piatra-n balta”,indiferent de nivelul cunoasterii, atins de fratia sa ; smerenia este lucru mai de folos si intelept ,… arhiereii nostri ( sa ne rugam pentru ei ) cu siguranta stiu prin nevointa si rugaciune la BUNUL DUMNEZEU ce au de facut! Ajunge cu teoria , haideti prin faptele noastre sa ne amintim ca putem fi crestini adevarati si sa lasam teoria ( cea pe internet in special)deoparte caci stim de unde vine tipul acesta de teorie,… ce folos este sa iesi in frunte prin atitudini care iti aduc neliniste si tulburare tie si celorlalti?DUMNEZEU intotdeauna si pururea va avea grija de cei placuti LUI,…
  Ma iertati!

 16. alexandru said

  Dumnezeu iti da, dar nu-ti baga si-n traista”.
  Crezi ce sustii dar trebuie sa fii mai realist fiindca altfel nu faci nimic, nici tu nici altii care va lasati manipulati fara sa va dati seama. Dl. Botezatu a incercat in numeroase randuri sa atraga atentia ierarhilor asupra neregulilor din BOSVR, dar ei l-au ignorat sistematic. Le-a zis chiar si ca va face o scrisoare deschisa pe care o va publica pe internet, dar s-a lovit de aceeasi atitudine, ba mai mult: i-au zis “daca nu-ti convine de noi pleaca!”

  Totdeauna cand a fost vorba de erezii si de neoranduieli poporul a reactionat. Asa s-a scris istoria Bisericii. Daca n-ar fi fost asa nici nu s-ar fi convocat Sinoadele Ecumenice. Daca ierarhii de azi au interesul lor personal sa amorteasca lumea cu asemenea ineptii “nu va luati dupa internet, Botezatu face si drege” nu inseamna ca credinciosii de jos nu trebuie sa gandeasca cu capul lor fiindca de-aia li l-a dat Dumnezeu. Si inca ceva: o mentalitate identica am gasit in BOR.

 17. EU (catalinfm) said

  pot sa stiu si eu de ce nu mi sa postat mesajul?concluzia este doar una frate,….toti suntem o apa si un pamant si , ramanem la stadiul de teorie!mai bine posteaza ce postezi si nimic mai mult decat atat, comentariile ca cel de sus pastreazale pt fratia ta!chiar imi pare rau ca m-am bagat in mizeria asta,….

 18. traditiaortodoxa said

  @catalinfm „EU” precum vezi, am dat drumul acum la toate comentariile.

  Te grăbeşti cu concluziile: nu stăm aşa de bine cu timpul precum cei ce ţin alte saituri (şi am spune, sunt plătiţi pentru asta…). Uneori aprobam câte un comentariu şi după o săptămână. Dar desigur, există şi cazuri când nu aprobăm comentarii, dacă acestea se abat de la linia tradiţionalismului.

 19. tutenes said

  Domnul Aurel Botezatu a ridicat probleme de actualitate si esentiale privind mantuirea enoriasilor BORR (BOSVR).
  Gestul dumnealui nu trebuie hulit, ci apreciat caci „Fericiţi cei ce flămânzesc şi însetează de dreptate, că aceia se vor sătura.”
  De-a lungul istoriei bisericii de multe ori mirenii au fost cei care au pazit ortodoxia in timp ce ierarhii au tradat-o.
  Mirenii trebuie sa se implice si sa participe activ la viata bisericii, nu sa preia absolut orice fara a trece prin filtrul ratiunii in temeiul unei prost intelese ascultari.

 20. eu said

  Problema este cu mandria din noi care cu prisosinta ia locul ratiunii si actiunii coerente a unui crestin adevarat; vorbim prea mult despre lucruri care nu cantaresc imediat mantuirea noastra,…Exista duhovnici, exista o ierarhie care slava DOMNULUI ESTE IN DREAPTA CREDINTA, exista rugaciune, randuiala ,etc in tot ce inseamna Biserica , daca ne-am ruga mai mult cu adevarat am discerne mai bine , binele de rau.
  Aceasta problema framanta BISERICA , fara sa fie nevoie sa ma ia atitudine Aurel Botezatu si cu ajutorul lui DUMNEZEU se va rezolva, sa avem nadejde si atat! Fara sa fiu rau intentionat sau altfel, Sf Grigorie Palama si alti sfinti ,au avut interventii in apararea dreptei credinte ,Aurel Botezatu sa aiba nadejde si rabdare si sa nu care cumva sa creada ca, problema pusa de fratia sa va desparte mantuirea de iad,…hai sa fim seriosi si sa lasam BISERICA sa lucreze altfel vom ajunge fereasca DUMNEZEU in cine stie ce hau!

 21. alexandru said

  Subscriu celor scrise de tutenes la comentariul nr. 19.
  @EU :)
  Imi pare rau, dar cand te citesc zici ca e luat cu copy-paste dupa cineva din BOR. Asa sunteti cu totii in BOSVR? Sa nu fie!
  Nu crezi ca insusi numele sub care scrii „EU” (cu majuscule) tradează tocmai acel lucru de care ii acuzi pe altii? (ma refer la mandrie, sper ca ai inteles).
  Faptul ca in general scrii cu majuscule arata ca esti nelinistit. Nu spui tocmai tu ca ierarhii BOSVR sunt in regula? Atunci de ce te mai agiti si nu stai linistit daca totul e in regula si ei sunt perfecti? Mai era cineva care in ’89 striga: „Tovarasi, asezati-va linistiti la locurili voastre, nu-i nimic, asezati-va linistiti”. Si cand colo…
  Văd că faci abstracţie de comentariul nr. 16 (atitudinea ierarhilor fata de dl. Botezatu).
  In scrisoarea d-lui Aurel Botezatu se arata clar de ce ierarhia BOSVR nu mai este în dreaptacredinta.
  „exista rugaciune, randuiala”, „daca ne-am ruga mai mult cu adevarat am discerne mai bine , binele de rau.”
  Da, si este un lucru in egala masura valabil si pentru ierarhii BOSVR! Iar daca sunt unii care doar se roaga dar nu vor sa cunoasca si sa urmeze dreaptacredinta, atunci nu le foloseste la nimic, nici lor si nici bisericii. Scrisoarea d-lui Botezatu pune punctul pe i.
  Dar poate vezi episcopatul ca papistasii (sau ce cei din BOR)? Citeste aici: https://traditiaortodoxa.wordpress.com/2010/06/28/wladimir-guettee-despre-autoritate-in-biserica-ortodoxa/ Sper sa ajungi sa intelegi ierarhia asa cum o intelege un ortodox: infailibilitatea episcopala nu exista, este erezie in Ortodoxie!

 22. tutenes said

  Ascultarea se face pana la erezie !
  Tezele kiprianite sunt vizibil eretice si ecumeniste .
  Sa vedem ce va decide sinodul , sper ca sa ia decizia cea placuta lui Dumnezeu .

 23. eu said

  Alexandru, bine ar fi sa te preocupe in primul rand fratia ta si sa nu incerci sa practici psihologie pe mine, un amarat , vai mama mea, nu ma cunosti , pastreaza-ti talentul in scopuri mai nobile nu dandu-ti cu parerea despre unul ca mine!Exagerezi mult , calmeaza-te si judeca lucrurile la rece ; exista o ierarhie si aceasta ierarhie a BISERICII nu mi-a dat nici-un motiv sa ma exprim altfel sau in acelas mod ca Aurel Botezatu.
  Duhul Sfant este numai in BISERICA si nu in afara ei, daca este atat de simplu , de ce nu-l iei la rost fratia ta pe BUNUL DUMNEZEU pt ca se intampla asta? Nu observi ca toate cele trainice se fac cu sfat si socoteala si rabdare? Unde te grabesti cu Aurel ? Daca nu ai rabdare poate vrei sa fi in locul Ierarhilor , sau te bate vreun gand din asta de la aghiuta?
  Nu compara BOR cu BOSVR, nu are rost sa faci comparatii de-astea ,…. fiecare din noi ne tot dam cu parerea si tot judecam si tot cantarim si tot clevetim si tot asa ajungem unde nu trebuie!Fa-ti fratia ta rugaciunea, discuta cu duhovnicul si apoi vezi ce se mai intampla ! Cine e Aurel Botezatu? Frate iao te rog mai usor si judeca cand scri ceva, nu compara BISERICA lui DUMNEZEU cu crestinii jalnici de astazi ( ca mine) care se lauda cu ce nu au ( virtuti ,…etc); pai fratia ta faci greseli de genul asta? Sa nu fie asa frate!Sf Sinod se va pronunta cand va fi sa fie cu ingaduinta BUNULUI DUMNEZEU si atat!Nimic mai mult! Ma iertati!

 24. alexandru said

  „EU”-le, cred ca vorbim doua limbi diferite. Ti-am dat un link. Ti-am spus cum s-au comportat ierarhii cu dl. Botezatu. Dl. Botezatu este un crestin ortodox caruia ii arde camasa pe el pentru Biserica lui Hristos! iar ierarhii vostri se comporta ca niste papi. Nu esti dispus nici sa recunosti, nici sa intelegi, nici macar sa gandesti la ce-am scris. Nu de la mine am scris, ci potrivit invataturii Sfintilor Parinti. Daca m-am luat de tine ca om te rog sa me ierti, dar tu gresesti in intelegerea invataturii Ortodoxe, la fel ca si ierarhii BOSVR. Se pare ca unii dintre voi nu intelegeti, iar aceasta incapacitate va este insuflata de ierarhii si duhovnicii vostri care v-au spalat pe creier ingrozitor. Cu parere de rau o zic, fiindca este in joc mantuirea atator suflete! Pacat si pentru ei si pentru voi.

 25. traditiaortodoxa said

  @Alexandru

  Subscriem.

 26. irina said

  Foarte multa superficialitate in credinta! Oamenii astia cred ca n-au deschis in viata lor o carte, de exemplu Sf Igantie Brianceaninov, unde se vorbeste impotriva increderii in orice parut duhovnic. Bine ai zis Alexandru: slatioristii au aceleasi simptome ca si BOR!

 27. eu said

  Alexandru, tie si celor ca tine minte multa, cuget curat si inima buna! Atotstiinta ta ma dezarmeaza,eu unul nu te pot ajuta, gandeste-te ( chiar daca nu-ti place) ca, s-ar putea sa gresesti si asta este un inceput bun!Eu unul ma retrag pt ca nu sunt aici sa te judec pe tine sau pe Aurel Botezatu dar asta cu arsul camasii e buna sa sti , mi-a placut!Ma iertati dar aveti grija sa nu va cuprinda flacarile frate!….

 28. alexandru said

  Daca tu si cei care te-au trimis ca sa atati pe-aici vreti sa fiti impotriva invataturii ortodoxe a Sfintilor Parinti n-aveti decat.

 29. tutenes said

  @ EU
  „Cine e Aurel Botezatu?” cred ca pui gresit problema .
  Cum cine este , este un credincios ca toti ceilalti din BOSV !
  Ce , ar trebui sa facem un clasament al credinciosilor importanti si alcelor neimportanti ?
  Suntem cu toti madulare ale Bisericii , ale Trupului lui Hristos , nu cred ca e loc de clasificari ale madularelor bisericii in teologia ortodoxa !
  Elitismul apartine catolicismului ,umanismului si francmasoneriei , nu Bisericii !
  As spune eu ca Aurel Botezatu este un „candidat” la mantuire , ca toti ceilalti .
  „Duhul Sfant este numai in BISERICA si nu in afara ei” – desigur , asa este , insa si mirenii fac parte din Biserica . De fapt este imposibil de imaginat Biserica fara mireni .
  Duhul Sfant este acela care-i cheama la liturghie , altfel bisericile ar fi pustii .
  @ Alexandru , Irina
  Nu cred ca generalizarea este obiectiva , cunosc ierarhi si slujitori in BOSV cu totul deosebiti .
  Sa avem rabdare sa aflam decizia sinodului , si dupa aceea vom decide .

 30. eu said

  Pt Tutenes: imi cer iertare dar, asta sper sa fie ultima interventie a mea pe acest site; gresesti cand spui „vom decide ” cel mult vei decide in dreptul tau ,atat!,pe ierarhii nostrii cei in dreapta credinta, cei vrednici, sa-i ascultam si plata buna vom avea iar tot lucrul bun se face cu sfat si ascultare nu cu razvratire si cartire , numai daca va credeti cumva mai vrednici decat cei ce ne conduc din voia Bunului Dumnezeu pot aparea astfel de discutii! E vremea faptelor si nu a vorbelor! Ma iertati va rog si sa facem cum trebuie sa facem si nu cum vrem noi!Iara cum trebuie facut se afla scris!

 31. bruce said

  Cam cat apreciati ca mai dureaza pana cand Sinodul Bisericii Ortodoxe de Stil Vechi va da un raspuns scrisorii deschise adresate de catre Aurel Botezatu?
  Se poate un raspuns?
  Multumesc!

 32. traditiaortodoxa said

  @Bruce

  Mulţumim pentru întrebare, suntem doar sceptici, căci precum se vede nu există nici un răspuns oficial direct până acum, iar după cum se manifestă apropiaţii Slătioarei se pare că au fost foarte deranjaţi. Puneţi mai bine întrebarea direct celor de la Slătioara (pe sait sau telefonic).

 33. dragos said

  S-a mai discutat in niste comentarii: in BOSVR nu rezolva totul doar prin eventuala iesire din comuniune cu chiprianitii. Mai este o problema si mai grava decat ciprianismul: conslujirea si impartasirea (!) cu basarabenii de sub patriarhia moscovei. Patriarhia Moscovei este anatemizata de sinodul rus in timpul patriarhului Tihon pentru erezia serghianismului si de ROCOR in 1983 pentru ecumenism si apartenenta la CMB. BOSVR trebuie sa recunoasca anatemele contra serghianismului din 1918 si contra ecumenismului data de ROCOR in 1983. Trebuie introdus si sinodiconul in biserici. Atunci BOSVR va avea o marturisire de credinta buna.

  Mai grav este ca de curand am aflat ca se organizeaza un pelerinaj in Rusia si se participa la liturgiile si privegherile moscovite. Acesta nu-i deloc un semn bun si nici o dovada ca sinodul isi pune problema, cu atat mai putin ca a inteles cum stau lucrurile.
  Am aflat iarasi ca acum un an clerici si mireni de la Slatioara au fost in Sfantul Munte, dar nu s-au dus nici la Esfigmenu nici la ziloti, ci in manastirile oficiale, unde au ascuns ca sunt stilisti si au asistat la slujbe (!)

  Iata deci ca nu se rezolva totul doar prin iesirea din comuniune cu ciprianitii.

 34. traditiaortodoxa said

  @dragos

  Subscriem.

 35. tutenes said

  Pentru eu
  Asa e , fiecare va decide pentru el .
  Nu am folosit pluralul in ideea de a sugera ca eu voi decide pentru altii asa cum ai inteles .
  Dealtfel , daca as fi vrut sa spun asta , as fi spus „voi decide ” pentru altii , a spune eu „vom decide” e un nonsens si o greseala gramaticala .
  Eu m-am exprimat „vom decide” deoarece m-am gandit ca exista mai multi care se gandesc ca in functie de raspunsul BOSV sa ia o decizie , bineanteles , fiecare in functie de ce-i spune constiinta personala .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: