TRADIŢIA ORTODOXĂ

† Glasul Orthodoxiei Sfinţilor Părinţi †

5/18 IULIE 2013: PRIGOANĂ LA MĂNĂSTIREA ESFIGMENU!

Posted by traditiaortodoxa pe iulie 5, 2013

PENTRU ULTIMILE ŞTIRI CU PRIVIRE LA EVOLUŢIA SITUAŢIEI DE LA MĂNĂSTIREA ESFIGMENU URMĂRIŢI:

ESPHIGMENOU.COM şi TWITTER.COM/ESPHIGMENOU

ŞTIRE DE ULTIMĂ ORĂ: Un monah în vârstă de 85 de ani de la o mănăstire din apropiere (Filotheu) a fost arestat şi reţinut pentru că aducea alimente monahilor esfigmeniţi. Blocada continuă.

IMAGINEA MONAHULUI ARUNCÂND UN COCKTAIL MOLOTOV ESTE TRUCATĂ ÎN PHOTOSHOP!

Această prezentare necesită JavaScript.

~ † ~

ACTUALIZARE 16 / 29 iulie 2013: Poliţia atacă Conacul [centrul administrativ al] Sfintei Mănăstiri Esfigmenu!

Proprietatea Sfintei Mănăstiri [istorice] Esfigmenu este atacată de poliţie cu un buldozer!

~ † ~

ACTUALIZARE 11 / 24 iulie 2013: Deşi până în prezent nu au luat cu asalt proprietatea Mănăstirii după termenul impus în 5 / 18 iulie, forţele poliţieneşti rămân în zonă cu o prezenţă sporită. Cerem ca şi până acum rugăciunile voastre şi sprijin pentru monahii Mănăstirii [istorice] Esfigmenu.

Prietenii Sfintei Mănăstiri Esfigmenu

SFÂNTA MĂNĂSTIRE ESFIGMENU
7 / 20 iulie 2013
SFÂNTUL MUNTE ATHOS

COMUNICAT DE PRESĂ

Aceasta este cea de a patra zi de când poliţia este împrejurul Conacului Sfintei Mănăsztiri Esfigmenu.

Oficialităţile statului neagă orice acuzaţie cu privire la prezenţa poliţiei, dar cu toate acestea, un ofiţer de poliţie trimis la Muntele Athos de la Poliţia din Thermi a fost surprins de noi fotografiind Conacul din toate unghiurile (fotografii anexate mai jos).

Avem însă informaţii sigure că există ”unda verde” dată de guvern pentru un atac tacit împotriva monahilor noştri Esfigmeniţi.

Aceasta este un apel pentru ajutor, adresat tuturor prietenilor Mănăstirii Esfigmenu, de pretutindeni.

Nu suntem criminali, ci monahi,
şi deşi nu voim nici un fel de probleme,
se pare că aceastea sunt orchestrate împortiva voinţei noastre.

Dacă este voia lui Dumnezeu să ne dăm sângele pentru a apăra Conacul, locul nostru de pocăinţă, atunci aşa să fie.

Această prezentare necesită JavaScript.

Biroul de Presă al Sfintei Mănăstiri Esfigmenu,
Sfântul Munte Athos

comunicat primit pe adresa noastră de e-mail  (nota redacţiei traditiaortodoxa.wordpress.com)

~ † ~

SFÂNTA MĂNĂSTIRE ESFIGMENU
4 / 17 IULIE 2013
MUNTELE ATHOS

COMUNICAT DE PRESĂ

Astăzi am primit un ordin de evacuare a Conacului nostru [centrul administrativ] din Kareia (clădirea B).

Răspunsul nostru este „Molon Lave„.

Nu vom părăsi Conacul nostru pentru ca noua obşte (impostoare), să facă ”lucrări de restaurare” pentru a justifica primirea de subvenţii de la Uniunea Europeană.

Conacul este locul pocăinţei noastre şi vieţuim în el ca obşte de secole; mulţi dintre monahii noştri de astăzi au venit să vieţuiască aici de prima dată, de la o vârstă foarte fragedă, în urmă cu aproape cincizeci de ani, iar acum sunt forţaţi să plece.

Nu vom îngădui ca aceasta să se întâmple, chiar dacă acesta va fi ultimul lucru pe care-l vom face.
Nu cerem nimic, în afară de a fi lăsaţi în pacea noastră.

Ei îşi pot lua subvenţiile lor europene de care le pasă atât de tare, însă ar trebui să ne lase în rugăciunea noastră.
Dar se pare că suntem o piedică în calea lor, mai mult decât am crezut la început.

Urmând comunicatului nostru de presă din 28 iunie / 11 iulie 2013, mărturisim prin aceasta că: niciodată – din voinţa noastră – nu vom preda Conacul nostru falşilor esfigmeniţi [Katsoulierides], care, peste noapte, s-au botezat pe sineşi ca „Noua Sfântă Mănăstire Esfigmenu”, împotriva regulilor Cartei Sfântului Munte.

Au încercat să ia Conacul folosind răngi şi baroase, iar acum încearcă folosind ordine legale de evacuare şi ajutorul poliţiei.

Mărturisim acestea, iar dacă va trebui să dăm sângele nostru pentru a apăra Conacul, o vom face.
Am pledat pentru veghe şi pace în Muntele Athos.

Unii consideră vieţile noastre pagube colaterale, însă noi, cei 108 monahi ai Sfintei Mănăstiri istorice Esfigmenu, nu vom ceda niciodată Conacul nostru, cât vom trăi.

Deciziile vă aparţin…

Cu respect,

Biroul de Presă al
Sfintei Mănăstiri [istorice] Esfigmenu – Sfântul Munte Athos

related – https://traditiaortodoxa.wordpress.com/2010/03/23/carte-orthodoxa-traditionalista-parintele-patric-ranson-prigonirea-monahilor-din-muntele-athos-de-catre-patriarhia-de-constantinopol/

– legătura către saitul nostru din finalul comunicatului aparţine Biroului de Preasă al Sfintei Mănăstiri Esfigmenu (nota redacţiei traditiaortodoxa.wordpress.com)

~ † ~

police-esphigmenou-karyesIntervenţia poliţiei asupra centrului administrativ al Sfintei Mănăstiri Esfigmenu din Sfântul Munte Athos

Forţele de poliţie cu două maşini de patrulare se găsesc în preajma Conacului [centrul administrativ] din Kareia al Sfintei Mănăstiri Esfigmenu; intervenţia tacită a Departamentului de Poliţie din Halkidiki a fost deja decisă.

Departamentul de poliţie de la Kareia a blocat cu două maşini de patrulare drumurile ce împrejmuiesc clădirea, prin aceasta mirenii nu mai pot acorda ajutor Mănăstirii.

Acesta este un inicdent al intervenţiei poliţiei în Muntele Athos,
Vă cerem din inimă ajutorul şi vă rugăm să faceţi să circule această ştire.

Cu respect,

Biroul de Presă al
Sfântei Mănăstiri Esfigmenu – Muntele Athos

În ataş o fotografie luată din clădirea biroului, cu una din maşinile poliţiei despre care este vorba.

comunicat primit pe adresa noastră de e-mail  (nota redacţiei traditiaortodoxa.wordpress.com)

~ † ~

COMUNICAT DE PRESĂ

PENTRU DIFUZARE URGENTĂ: 18 IULIE 2013

POLIŢIA GREACĂ ÎNARMATĂ PLĂNUIEŞTE SĂ ALUNGE CU FORŢA MONAHII PAŞNICI

MUNTELE ATHOS, GRECIA – Sub conducerea vicepremierului şi ministrului de externe Evanghelos Venizelos, guvernul grec a desfăşurat poliţia înarmată pentru a-i evacua cu forţa pe monahii paşnici şi lipsiţi de apărare ai Sfintei Mănăstiri Esfigmenu, aflaţi în proprietatea lor din Kareia. Poliţia înarmată a blocat drumurile către clădire cu maşinile, în aşteptarea atacului plănuit. Poliţia a dat monahilor termenul ca până la ora 12 pm (ora locală) să părăsească clădirea sau se vor confrunta cu un atac armat.

Guvernul grec a autorizat folosirea forţei pentru a rezolva disputa religioasă după nereuşita de a înfometa monahii pentru a-i face să părăsească mănăstirea lor, printr-o blocada impusă de mai mult de un deceniu.

De mai bine de zece ani le-au fost interzise monahilor primirea de alimente, de medicamente, de păcură pentru încălzit, şi accesul la asistenţă medicală, fiind supuşi în tot acest timp unei neîncetate campanii de hărţuire oficială şi de intimidare.

Această irosire din banii contribuabililor a continuat neabătut şi în timpul crizei financiare ce a zguduit Grecia, mutilând serviciile sociale pentru cei săraci, fapt pentru care guvernul grec a fost criticat pe plan internaţional.

Potrivit Constituţiei Greciei, ministrul de externe grec este responsabil de administrarea guvernării în Muntele Athos şi are ultima autoritate decizională cu privire la folosirea poliţiei înarmate aici.

Monahii au cerut în repetate rânduri un dialog cu guvernul grec, inclusiv cu patriarhul Bartolomeu al Istanbulului, pentru a rezolva acest conflict. Patriarhul a refuzat rezolvarea acestei probleme prin reconciliere paşnică şi a încurajat guvernul să ia măsuri împotriva monahilor. În septembrie 2012, guvernul a trimis forţele speciale de poliţie MAT şi EKAM asupra comunităţii monahale paşnice, într-o încercare eşuată de a evacua aceşti monahi lipsiţi de apărare.

Muntele Athos este centrul spiritual autonom al Bisericii Ortodoxe, în care monahii sunt consideraţi apărătorii credinţei. Mănăstirea Esfigmenu întemeiată în primul mileniu, este locul în care marele Sfânt Grigorie Palama a fost stareţ şi din care Sfântul Antonie s-a dus în Rusia pentru a întemeia monahismul ortodox. Depărtarea din punct de vedere geografic şi frumuseţea sa naturală sălbatică atrag deopotrivă pelerinii şi turiştii ce vin pentru a vedea arta şi arhitrectura Imperiului Bizantin.

De mai bine de o mie de ani mănăstirea a asigurat un loc de rugăciune şi pace pentru cei ce au ales viaţa monahală. Aceasta este acum pe cale de dispariţie.

Prietenii Mănăstirii Esfigmenu

5 / 18 iulie 2013

~ † ~

Câteva fotografii de la unele incidente din trecut asupra monahilor Esfigmeniţi

Această prezentare necesită JavaScript.

ORTHODOXIE ORI MOARTE!

~ † ~

A se vedea şi:

Părintele Patric Ranson – Prigonirea monahilor din Muntele Athos de către Patriarhia de Constantinopol

P.S. Acachie Pappas (II) & P.C. Stareţ Methodie de la Esfigmenu (şi legăturile recomandate în josul acestei postări).

“Dragostea” oficialilor pentru tradiţionalişti: prigoana – ieri şi azi

7 răspunsuri to “5/18 IULIE 2013: PRIGOANĂ LA MĂNĂSTIREA ESFIGMENU!”

 1. zdravko said

  am trimis un link la ce ati pus aici intr-un comentariu pe blog la saccsiv si pe mai multe site-uri de „antiecumenisti”, dar nimeni nu l-a aprobat. ma gandeam ca daca e o informatie despre o prigoana si ca ei fac atata caz de prigoana, ii priveste la fel, dar se pare ca se agita numai de fatzada si de fapt se comporta ca niste fatarnici.

 2. Ce să spunem… Nu vă mai lăsaţi păcăliţi de aparenţe.

  Că suntem cenzuraţi nu ne miră totuşi: ei sunt din păcate victimele pseudo-duhovnicilor lor şi fac numai politica acestora, care la rândul lor fac politica superiorilor lor, ereticii ecumenişti, uneori chiar fără să îşi dea seama.

 3. ioan said

  Dar vedeti unde i-a adus orbirea? Pun filme cu papistasi omorati de musulmani (cutremurator, da), dar nu le pasa de ortodocsii traditionalisti persecutati; deci pentru ei sunt mai de compatimit ereticii decat ortodocsii „stilisti”.
  Avea dreptate Sfantul Ioan Iacob cand ii numea pe o asemenea categorie de oameni ‘fratii mincinosi’, ca asta si arata ca sunt. De fapt participa si ei la prigoana contra „stilistilor” prin cenzura.
  E o ‘prigoana de catifea’ cenzura asta, astazi, ca maine cine stie, poate ca vor fi printre instigatorii contra „stilistilor”, daca intre timp nu se vor descotorosi de ei falsii lor ierarhi ecumenisti.

 4. stefan said

  Deocamdata nu se descotorosesc de ei fiindca sunt utili ca sa tina oamenii in staulul apostat prin parutul lor „antiecumenism”.

 5. Ei cad sub anatema ROCOR din 1983 prin comuniunea pe care o ţin cu ereticii; Dumnezeu să-i lumineze. Să găsim puterea să ne rugăm şi pentru ei.

  Să ne rugăm desigur şi pentru părinţii de la Esfigmenu, greu încercaţi tocmai pentru credinţa lor (şi a noastră)!

 6. Fotie said

  Staretul esfigmenit Metodie printr-o scrisoare dezminte afirmatia ecumenicului cum ca Esfigmenu ar fi sub primatul florinit,Calinic.In scrisoare se spune ca esfigmenitii cinstesc Patriarhia Ecumenica,dar nu-l pomenesc pe patriarhul eretic,Bartolomeu I.

 7. Este vorba de o nuanţă; până şi conservatorii nou-calendarişti recunosc filiaţia vechi-calendaristă a Mănăstirii Esfigmenu şi asocierea la Mişcarea Tradiţionalistă (adică ’vechi-calendaristă’), atunci când într-un articol apărut în Grecia încearcă să atribuie această poziţie exclusiv părintelui stareţ Methodie!…

  Dacă aţi fi citit mai cu atenţie ceea ce am publicat pe saitul nostru, aţi fi înţeles mai exact cum stau lucrurile: răspunsul mai amplu la această chestiune îl găsiţi în acest articol: https://traditiaortodoxa.wordpress.com/2011/10/09/parintii-esfigmeniti-condamnati-pentru-vina-de-a-fi-ortodocsi/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: