TRADIŢIA ORTODOXĂ

† Glasul Orthodoxiei Sfinţilor Părinţi †

Sfânta Icoană minunată a Maicii Domnului „Prodromiţa”

Posted by traditiaortodoxa pe August 5, 2013

Sfânta Icoană a Maicii Domnului "Prodromiţa"

Precum odinioară icoana s-a zugrăvit în chip minunat, tot astfel, de curând, o copie alb-negru a icoanei Prodromiţa, găsită într-un ungher şi pusă la loc de cinste de către o credincioasă vechi-calendaristă din România, a căpătat puţin câte puţin culoare! Iată imaginea copiei acestei icoane.

La 12 iulie Calendar Ortodox, (25 iunie calendar papist), se face pomenirea sfintei icoane a Maicii Domnului „Prodromiţa”

Iată un fapt minunat din Sinaxarul acestei zile:

După plecarea sfintei Icoane din Iaşi, în urmă s-a săvârşit o prea slăvită minune şi de mare mirare în acel ţinut. Într-un han la drum, era un evreu cu soţia sa şi cu copiii; acel evreu, ducându-se după negoţul său, a lăsat în han pe soţia sa cu copiii şi o slugă. S-a întâmplat însă şi a murit unde s-a dus şi un alt prieten al lui, evreu asemenea, îngropându-l a luat marfa şi paralele rămase, aducându-le evreicii, soţiei mortului, spunându-i de întâmplarea morţii bărbatului ei. Iar după ce s-a dus evreul acela străin, vrăjmaşul a pus în mintea slugii ca să omoare pe evreică şi luându-i averea să se ducă de acolo; deci, pândind-o noaptea, când era singură numai evreica cu copiii, a intrat la dânsa, pe când dormea, şi a început a o ameninţa că o va omorî de nu-i va da banii. Iar ea, văzând primejdia, şi, după toate rugăminţile nefolosind nimic, a scos tot ce a avut şi i-a dat, numai să-şi scape viaţa. Şi, luând sluga aceea banii şi lucrurile date, a intrat în altă grijă, socotind că evreica are să spună la oricine va veni la han şi va fi vădit. Deci, ca să fie fără de grijă, s-a plecat în gândul său să o spânzure; şi, gătind spânzurătoarea, evreica, plângând, se ruga către dânsul ca să o lase cu viaţă, dar el îşi căuta de planul său. Între acestea, şi-a adus aminte evreica de zugrăvirea cu dumnezeiasca minune a sfintei Icoane, fiindcă străbătuse această veste pretutindenea; şi la acea nevoie a început cu lacrimi a se ruga ca o creştină, zicând: Maica Domnului, dacă cu adevărat chipul tău s-a zugrăvit de dumnezeiască minune, precum am auzit, izbăveşte-mă de această primejdie, şi atunci voi crede şi mă voi boteza eu şi toată casa mea. Acestea şi alte mai multe zicând evreica cu mare plângere, sluga s-a apropiat de evreică să o pună în laţ; dar, socotind el că este prea sus şi nu o va putea ridica, a pus un scaun sub el, şi laţul în gât, să vadă de este potrivit; şi cum a călcat el nu ştie, că a sărit scaunul de sub picioarele lui şi a rămas el însuşi spânzurat. Iar evreica, văzând această minune, a crezut cu toată casa sa şi s-a botezat după cum se făgăduise.

~ † ~

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: