TRADIŢIA ORTODOXĂ

† Glasul Orthodoxiei Sfinţilor Părinţi †

Mărturisire de Credinţă Ortodoxă în faţa eresului ecumenist

Posted by traditiaortodoxa pe mai 7, 2014

Am primit de curând din spaţiul basarabean pe adresa de e-mail a redacţiei noastre o Mărturisire de Credinţă Ortodoxă în faţa eresului ecumenist semnată Frăţia Ortodoxă Sf. Ignatie Briancianinov, pe care citind-o am considerat că se cuvine să o publicăm, deoarece reprezintă un document ecleziologic tradiţionalist pertinent, alcătuit într-o manieră concisă şi având o argumentaţie de bun simţ.

Următoarele subpuncte ale capitolului IV. Rămânerea în comuniune cu ecumeniştii – argumente şi contraargumente ne-au atras mai cu seamă atenţia – la care considerăm că se oferă răspunsuri de bun simţ:

– „Trebuie să rămânem în „Bisericile canonice”
– „Îngrădirea de ecumenişti este schismă”
– „Ereticii trebuie dintâi osândiţi de un sinod ortodox”
– „Îngrădirea de eretici este recomandată de canoane, dar nu este
obligatorie”
– „Ecumenismul e o părere privată a episcopului şi nu ne afectează”
– „Încă nu a avut loc un sinod tâlhăresc”
– „Comuniunea cu ecumeniştii trebuie păstrată din iconomie”
– „Mulţi părinţi cu viaţă sfântă nu au rupt comuniunea cu ierarhii
ecumenişti”

Un document pe care îl socotim aşadar de folos pentru cei cu adevărat interesaţi de studiul – şi praxisul – învăţăturii de Credinţă Orthodoxe. (Pentru a-l putea descărca sau citi, clic pe imaginea de mai jos)

Mărturisire de Credinţă Ortodoxă în faţa eresului ecumenist

Mărturisire de Credinţă Ortodoxă în faţa eresului ecumenist

 A se citi şi:

Întreruperea comuniunii cu ereticii și interpretarea canonului 15 (I-II Constantinopol)

Carte Orthodoxă Tradiţionalistă: Părintele Theodorit Aghioritul – ’Convorbiri din pustie despre ecumenism’ (Gr)

Reclame

4 răspunsuri to “Mărturisire de Credinţă Ortodoxă în faţa eresului ecumenist”

 1. Aurel B. said

  Document de profundã analizã si gândire adevãrat crestin-ortodoxã cu argumentare scripturisticã, canonicã, sinodalã, traditie, din Sfintii Pãrinti, este chiar frumusetea chipului vãzut al Ortodoxiei arãtat nouã prin Duhul Sfânt.

  De tristã amintire parodia unirii în erezie si necanonicã a GOC-Slatioara-kiprianiti-rusi-bulgari, care în fapt a pângãrit prin urâciunea vicleniei ierarhilor fundamentul adevãratei învãtãturi crestin-ortodoxe!

  Iconomia poate fi îngãduitã uneori numai pentru îndreptarea celor cãzuti din adevãr si nicidecum pentru unirea cu cei din afara bisericii, adicã cu ereticii, cu cei fãrã Hristos si fãrã Sfinte Taine lucrãtoare!

  Acest document este si sabia cuvântului adevãrului care taie hotãrât rãtãcirea din pomenita unire pradã necanonicitãtii si ereziei kiprianite, potrivnicia ierarhilor înselãtori la învãtãtura Bisericii Ortodoxe!

  Doamne ajutã!

 2. Mihail said

  Pentru unii -nu dau nume- acesta ar fi chipurile un site stilist; dar eu vad ca aici nu este prezenta nici o propaganda partinica, nici pt Slatioara, nici pt vre un alt anumit grup. Este istorie, este realitate, este studiu si atitudine Ortodoxa. Ba din contra, site-ul mi se pare ca se adreseaza exact unor oameni ca ei, ”ingraditi”, care zic ca cauta Adevarul, dar in loc sa doreasca sa li se deschida ochii, ei continua sa huleasca, ca si cum totul ar fi fost perfect pana la ei, iar cei care au dus lupta impotriva ereziei ecumeniste de 90 de ani incoace, ori n-au existat, ori daca se afla ca au existat, sunt de-a dreptul niste monstri cu fata umana.

  E o adevarata minune daca mai intalnesti pe cineva care sa fie cu adevarat sincer si sa studieze serios, deci temeinic si cu maxima sinceritate; spun asta fiindca constat atata superficialitate si nesinceritate imprejur, si ma refer in primul rand le cei care se revendica luptatori pt Ortodoxie. A venit vremea despre care Sf Ap Pavel spune in epistola a II-a catre Timothei (4:3, Sf Scriptura ed. 1914): ”cand invatatura cea sanatoasa nu o vor primi, ci dupre poftele lor isi vor gramadi lorusi invatatori, gadilandu-i la urechi.” Si mai rau cand e vorba de clerici care se cred ca vorbesc ca din partea lui Dumnezeu.

  In lumea de azi oameni intregi ca Parintele Patric Ranson nu pot fi decat marginalizati si ucisi. Iar cei care o fac sunt nu sunt ateii, ci lucrarea lor o fac ”fratii” mincinosi, despre care scria Sf Ioan Iacob Romanul, dintre care unii de atata inversunare si vrajmasie dau intr-o orbire din care chiar cred ca aduc jertfa lui Dumnezeu, ca in timpurile apostolice: ”si va veni vremea, ca tot cel ce va ucide pe voi, sa i se para ca aduce slujba lui Dumnezeu. Si acestea vor face voua, ca nu au cunoscut pe Tatal, nici pe mine.” (Sf Ev de la Ioann 16:2,3 ed. 1914). Duhul Sfant nu locuieste intru ei, fiindca altfel ar fi luminati sau macar impiedicati sa faca asa ceva!

  Vorba unui episcop batran: ”Nu pot sa-i inteleg pe acesti oameni, lumea a devenit nebuna.”

 3. Mulţumim pentru comentariu şi pentru cuvintele frumoase, dar şi triste. Într-adevar, aţi sesizat foarte corect: încercăm să fim cât mai obiectivi, fără a face propagandă partinică. Obiectivitatea este tocmai ceea ce lipseşte la unii dintre cei la care vă referiti (nu ştim dacă este bine să generalizăm, deşi dumneavoastră poate îi cunoaşteti mai bine): ei îşi apără subiectiv propria poziţie sau mai bine-zis propriul grup: ”gaşca” împotriva Adevărului (dar asta se întâmplă din păcate şi printre vechi-calendarişti). Este ceea ce Vlădica Averchie de pildă, osândea cu desăvârşire.

 4. mihail said

  https://hristofortarau.wordpress.com/2017/03/25/unda-de-soc-in-patriarhia-romana-in-conglasuire-cu-obstea-de-credinciosi-pr-ciprian-ioan-staicu-i-a-anatematizat-nominal-pe-ereziarhii-din-sinodul-b-o-r/#comment-48

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: