TRADIŢIA ORTODOXĂ

† Glasul Orthodoxiei Sfinţilor Părinţi †

Binecunoscutul teolog şi scriitor Danion Vasile a părăsit biserica oficială

Posted by traditiaortodoxa pe aprilie 2, 2015

Danion Vasile - Jurnalul ConvertiriiNi s-a semnalat că potrivit unui anunţ publicat pe blogul personal al binecunoscutului teolog şi scriitor Danion Vasile, acesta a trecut sub jurisdicţia Mitropoliei Slătioara.

Este de apreciat faptul că există oameni sinceri în biserica oficială care au înţeles principiul îngrădirii şi al rezistenţei împotriva ereziei – celei a ecumenismului în cazul de faţă – portivit Canonului 15 de la Sinodul I-II de la Constantinopol din 861. În privinţa alegerii corpului jurisdicţional, credem că aceasta a fost făcută potrivit propriei sale conştiinţe ecleziale de la momentul actual.

În mod cert, ar fi foarte interesantă o dezbatere argumentată teologic şi istoric, venită din perspectiva unui fost mădular al B.O.R. care cunoaşte realităţile şi problemele din interior, aşa cum este Danion Vasile, (dar şi a altor reprezentanţi ai Orthodoxiei Tradiţionaliste (aşa-numiţii vechi-calendarişti) cu reprezentanţi ai teologilor de orientare conservatoare din B.O.R. ce se consideră antiecumenişti şi sinceri. O dezbatere sinceră şi cât se poate de obiectivă, liberă, deci departe de orice influenţă sau presiune exercitată de manipulările politicii oficiale bisericeşti şi ale cenzurii acesteia. Însă pentru un asemenea demers ar trebui în primul rând să existe curaj şi sinceritate reală din partea conservatorilor.

Nu ştim totuşi câtă vreme ar mai putea trece pentru ca în acest mediu bisericesc viciat din România (şi nu numai din România) să se poată petrece aşa ceva, fiindcă dacă este să ne luăm după realitatea atât de ilogic vitriolată din prezent, aceasta pare cu neputinţă; e de-a dreptul o utopie!

Ar fi de asemenea un fapt cu totul deosebit în peisajul nostru românesc, noi conferinţe susţinute de Danion Vasile şi noi apariţii editoriale potrivit orientării sale tradiţionaliste; desigur, dacă se vor mai găsi distribuitori în mediile bisericeşti sau responsabili cu săli de închiriat care să îşi facă datoria pentru mântuirea lor, adică cu frică de Dumnezeu, iar nu de şefii lor politici pământeşti.

Pentru a minimaliza impactul deosebit pe care îl are în mediile oficiale bisericeşti un asemenea gest, manipulatorii şi politrucii de serviciu au încercat, după obiceiul lor, să ponegrească iarăşi imaginea persoanei lui Danion; însă încercările acestor năimiţi ai sistemului oficial bisericesc (şi nu doar bisericesc!) nu o ştirbesc cu nimic şi se lovesc de nulitate în faţa credincioşilor sau clericilor ce caută sincer şi cu adevărat. Căci, în ciuda avalanşei de atacuri la adresa lui, dar şi a acelora ce-l bocesc – a căror manieră aminteşte de cea a evreilor care atunci când dintre ei se mai trezesc unii şi se creştinează, îi jelesc şi le fac stâlp în cimitirul evreiesc, Danion Vasile rămâne aceeaşi persoană de valoare cu o căutăre autentică şi cu o aleasă sensibilitate sufletească.

Fie ca această căutare sinceră să-l ajute să-şi păstreze şi pe mai departe trezvia, osârdia neostoită, pentru a fi şi mai aproape de mult-doritul Hristos. Şi iarăşi, să fie o pildă vie celor ce caută sincer, spre a nu şovăi sau a se clătina în Credinţa Orthodoxă cea mult-încercată astăzi. Amin.

+

A se citi şi ACTUALIZARE:

Danion Vasile anunţă reîntoarcerea în jurisdicţia oficială din România; însă aceasta nu schimbă cu nimic starea de fapt a BOR!

Epistolia arhimandritului Filotheu Zervakos către arhimandritul Chiprian

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: