TRADIŢIA ORTODOXĂ

† Glasul Orthodoxiei Sfinţilor Părinţi †

ROCOR, ROA, Hitler, o istorie despre care doar propaganda neo-sovietică mai vorbeşte

Posted by traditiaortodoxa pe aprilie 29, 2015

sau despre falsele alternative

5cfab0468eb6

Voluntar al Armatei de Eliberare a Rusiei (ROA)

Propaganda ideologică postbelică internaţională nu are interesul să vorbească despre o realitate a celui de Al II-lea Război Mondial: divizia de voluntari a Ruşilor din armata Germană; o face însă uneori doar propaganda neo-sovietică, evident în termeni incriminatorii şi dând evenimentelor o interpretare falsă, de manipulare. Despre aceasta mai ştiu desigur şi cercetătorii sau istoricii care au studiat domeniul, ca şi pasionaţii de istorie militară, cu toţii fiind însă numai o categorie restrânsă de persoane, având la rându-le diferite orientări.

Acestă divizie de voluntari, ce avea însemne proprii, purta numele de Armata de Eliberare a Rusiei (Russkaya Osvoboditelnaya Armiya) (ROA) şi era alcătuită mai cu seamă din Ruşi albi aflaţi în exil sau mai precis din urmaşii acestora, care credeau sincer că prin lupta lor alături de armata Germană a lui Hitler vor reuşi să înfrângă definitiv comunismul din patria lor. Şi fiindcă se aflau în exil, mulţi erau credincioşi ai Bisericii Orthodoxe Ruse din Afara Graniţelor (ROCOR) şi aveau binecuvântarea ierarhilor şi preoţilor acesteia. Hitler însuşi s-a arătat foarte binevoitor cu Ruşii din exil şi cu Biserica din Afara Graniţelor (ROCOR), construindu-le o catedrală în centrul Berlinului, iar odată cu cucerirea provizorie de către armata Germană a unor regiuni din Rusia, aceasta a redeschis bisericile orthodoxe demolate sau transformate de comunişti în grajduri sau cinematografe de propagandă. Cu prilejul construirii catedralei din Berlin, în 1938, mitropolitul ROCOR Anastasie Gribanovski i-a mulţumit lui Hitler printr-o scrisoare oficială, în care îi scria printre altele că Biserica liberă a Rusiei se roagă pentru armata lui biruitoare. Bineînţeles că acest fapt nu a scăpat propagandei comuniste, care a folosit din plin de-a lungul anilor textul acestei scrisori pentru a discredita ROCOR-ul ca fiind hitlerist. Toate acestea nu înseamnă însă că ar trebui să concluzionăm că Hitler ar fi devenit Orthodox, ci doar că a folosit strategic nişte oportunităţi!

Trebuieşte spus că cucerirea (provizorie) a unor regiuni din Rusia de către armata Germană a fost primită cu entuziasm de populaţia din Rusia, căci aducea după sine redeschiderea bisericilor şi eliberarea de bolşevici, iar ostaşii din divizia ROA erau întâmpinaţi cu bucurie şi cinstiţi de popor ca nişte adevăraţi fii ai Patriei, izbăvitorii ei de comunism. În acelaşi timp, dacă armata bolşevicilor captura vreun voluntar al Armatei de Eliberare (ROA), îl tortura şi ucidea; numai pentru Germani şi pentru cei de alte naţionalităţi care luptau alături de aceştia mai putea exista o oarecare îngăduinţă, în sensul că aceştia mai puteau fi luaţi şi prizonieri.

Trebuieşte spus iarăşi că atunci când acele teritorii Ruseşti au fost reocupate de bolşevici, mulţi dintre preoţii bisericilor ce fuseseră redeschise s-au retras odată cu armata Germană, în exil, căci altfel ar fi fost torturaţi şi ucişi.

Propaganda oficială neo-sovietică a Rusiei din zilele noastre nu îngăduie nici astăzi vreo referire pozitivă la ROA sau la generalul Andrei Vlasov, comandantul diviziei, care a fost spânzurat de comunişti; doar armata comunistă a criminalului Stalin este considerată… apărătoarea patriei… Însă pentru sinceritatea lor şi în ciuda neştiinţei cu privire la ocultismul lui Hitler, credem că nu armata bolşevicilor antihrişti, ci voluntarii Armatei de Eliberare a Rusiei (ROA) ar merita să fie recunoscuţi ca adevăraţii fii ai Patriei şi cinstiţi ca eroi [1], aşa cum o face de altfel o parte a diasporei Ruse, urmaşa Ruşilor albi! Desigur însă că regimul neo-sovietic din zilele noastre de la Moscova nu-şi reneagă înaintaşii… Astfel încât establishmentul Rusiei neo-sovietice de astăzi nu doar că păstreză ritualic în continuare la expoziţie mumia lui Lenin, ci prin vocea conducătorului acestuia, a cărei cacodoxie de sorginte ocultă se vădeşte iarăşi şi iarăşi, o compară hulitor cu sfintele moaşte ale ortodocşilor! Cât despre cultul criminalului Stalin, a devenit deja de prisos să mai vorbim…

În acest context, putem aminti şi un film artistic de propagandă neo-sovietică din 2010, Pop, în care personajul principal este un preot serghianist care face numai bine în jurul său şi declară că este fiu credincios lui Serghie. În film sunt şi cadre cu încăperi pe pereţii cărora apar în fundal, subliminal, portretul oficial al lui Serghie, şi se regăsesc, chiar dacă într-un mod mult mai subtil, aceleaşi teze propagandistice manipulatorii ale comuniştilor. Într-un alt film recent din Rusia vremii noastre, se vădeşte aceiaşi propagandă mincinoasă (neo-)sovietică: voluntarii sunt prezentaţi ca fiind constrânşi prin tortură de nemţi pentru a intra în ROA!

Dar nu doar voluntarii Ruşi au căzut în capcana de a crede că lucrurile se rezolvă cu mijloacele unor conducători lumeşti, neştiind că Hitler nu era decât o altă variantă ocultă a lui Stalin, ci şi monahii de la Mănăstirea Rusească a Sfântului Pantelimon din Muntele Athos, care au crezut că s-a găsit în sfârşit cineva care va înfrânge comunismul; astfel că, atunci când armata Germană a intrat în Grecia şi în Muntele Athos, stareţul a arătat cuceritorilor că la loc de cinste printre portretele din galeria stareţilor se găsea şi… portretul lui Hitler… De altfel, întreaga Chinotită athonită i-a cerut lui Hitler să devină personal ocrotitorul tuturor bunurilor şi valorilor din Muntele Athos, pentru a nu fi distruse. Şi într-adevăr, Athosul nu a fost vătămat cu nimic de pe urma războiului, însă cine este ocrotitoarea lui dacă nu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu?

Din păcate şi astăzi, în acest veac antihristic, nu puţini îşi închipuie că există alternative de ordin politic la Noua Ordine Mondială şi că problemele se pot rezolva prin mijloacele unor conducători lumeşti care n-au nici o tangenţă cu Orthodoxia, dar pe care o pot folosi uneori, după conjunctură, în scopuri propagandistice.

Nu vă nădăjduiţi spre boieri, spre fiii oamenilor,
întru care nu este mântuire (Psalmul 145, 2)

+

ROCOR se roagă pentru ROA şi generalul Vlasov (1944)

+

Imnul Armatei de Eliberare a Rusiei (ROA)
şi imagini de arhivă de la cucerirea/eliberarea unor teritorii din Rusia

+

Portretul lui Adolf Hitler în galeria stareţilor de la M-rea Sf. Pantelimon din Sf. Munte Athos (1944)
(de la minutul 1:12)

+

Ostaşi voluntari ROA cântând despre patria lor Rusia ofiţerilor Germani din armata lui Hitler (1944)

+

NOTĂ:

[1]. Atenţie, am scris eroi, nu sfinţi – o precizare spre a nu se crea confuzie!

A se vedea şi:

Sfinţii Catacombelor Rusiei, samizdat 2015, împotriva cenzurii oficiale bisericeşti

Ciornosotnicii, Sfântul Ioann de Kronştadt şi evreii

Serghianismul

Un răspuns to “ROCOR, ROA, Hitler, o istorie despre care doar propaganda neo-sovietică mai vorbeşte”

  1. marin said

    Din pacate , in zilele noastre , oamenilor nu numai ca nu le mai place Adevarul Dumnezeiesc, ortodoxia ; nu le mai place nici macar adevarul omenesc , istoria adevarata .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s