TRADIŢIA ORTODOXĂ

† Glasul Orthodoxiei Sfinţilor Părinţi †

Epistolia arhimandritului Filotheu Zervakos către arhimandritul Chiprian

Posted by traditiaortodoxa pe mai 22, 2015

(şi o rugăminte publicată de Danion Vasile pe blogul său)

Rugămintea pe care am citit-o deunăzi pe blogul binecunoscutului teolog şi scriitor Danion Vasile, ne-a dus cu gândul la textul unei scurte, dar pline de sens epistolii, pe care am citit-o cu ceva vreme în urmă, şi pe care o găsim a fi foarte potrivită ceasului de faţă; astfel încât o traducem şi publicăm, cu regretul că n-am făcut-o deja până acum.

Îndemnăm la rându-ne, pe toţi cititorii saitului nostru, să ajute la cumpărarea cărţilor de poveşti ale lui Danion Vasile – şi credeţi-ne că nu o facem doar dintr-un soi de ‘solidaritate de breaslă’, ci fiindcă este vorba de un lucru de calitate, deci chiar socotim că aceste cărţi de poveşti scrise de Danion Vasile merită a fi citite şi promovate!

~ † ~

Epistolia arhimandritului Filotheu Zervakos
către arhimandritul Chiprian

Paros, 14 Februarie 1969 [potrivit Calendarului Patristic]

Preacuviosului arhimandrit Chiprian,
fiului meu duhovnicesc întru Domnul,
salutări şi bune urări,

Am primit copia răspunsului sfinţiei tale către mitropolitul Atticăi şi Megarei. Răspunsul este bun şi potrivit; de acum fii curajos şi gata pentru încercările şi scârbele ce vor veni. În lume, spune Mântuitorul, necazuri veţi avea, dar îndrăzniţi, căci mâhnirea voastră se va preface în bucurie. Să suferim toate şi să primim cu bucurie confiscarea bunurilor noastre, jignirile, ocările, batjocurile, prigoanele și orice prin care L-am putea dobândi doar pe Hristos… Sus să avem inimile! Să ne înălţăm sufletele şi inimile la Cel ce locuieşte în Cer, rugându-ne pentru ajutor şi izbăvirea lumii de nenorocirile ce vin asupra ei.

Dacă voi fi în viaţă, voi veni în a doua săptămână a Postului şi vom pune şi celelalte treburi în rânduială.

Cu dragoste părintească şi din toată inima,
† Arhimandritul Filotheu

Epistolie a arhimandritului Filotheu Zervakos, părintele duhovnicesc al arhimandritului Chiprian [Kutsumbas], cu binecuvântarea căruia acesta din urmă, dimpreună cu întreaga sa obşte, a părăsit biserica oficială nou-calendaristă a Greciei, alăturându-se în 1969 Mişcării Orthodoxe Tradiţionaliste (‘vechi-calendariste’) sau Bisericii Adevăraţilor Creştini Orthodocşi ai Greciei. Această scrisoare a fost prilejuită de răspunsul pe care arhimandritul Chiprian l-a trimis episcopului nou-calendarist al locului, în care argumenta şi totodată anunţa părăsirea bisericii oficiale.

Video: Episcopul Ambrozie al Methoniei despre Părintele Filotheu Zervakos

NOTĂ:

Publicarea pe saitul nostru, în traducere, a acestei epistolii a Părintelui Filotheu Zervakos către fiul său duhovnicesc arhimandritul (episcopul de mai târziu) Chiprian, nu dorim a fi interpretată ca ‘reabilitare’ ori încercare de justificare a episcopului Chiprian în contextul actului său schismatic petrecut mai târziu, în 1984, adică după pronunţarea de către ROCOR în 1983 a anatemei împotriva ereziei ecumenismului (a se vedea nota № 1 de la Stareţa Myrtidiotissa [cunoscută ca Sofia], asceta nevoitoare din Clisura (film documentar), şi despre încercarea oficialilor de confiscare a sfinţilor), ci dorim prin aceasta să facem cunoscut un alt adevăr ascuns de oficiali, anume acela că Părintele Filotheu Zervakos avea o altă poziţie decât încearcă să i-o prezinte astăzi propaganda bisericească a oficialilor: pururea-pomenitul părinte are de pildă câteva epistolii către anumiţi preoţi nou-calendarişti ce căzuseră victimă propagandei oficiale împotriva Mişcării Vechi-Calendariste şi a arhimandritului Chiprian (aşa-zis caterisit de oficiali în urma actului său – fapt pe care, de altfel, părintele său duhovnicesc îl anticipase), dar se pronunţa în acelaşi timp şi împotriva vederilor şi exceselor de tip ‘mateit’. Înainte de trecerea sa la Domnul, pururea-pomenitul părinte Filotheu a dorit să se spovedeasă, să se împărtăşească şi să fie îngropat de un preot aghiorit păstrător al vechiului-calendar, foarte probabil necomemoraţionist (‘zilot’) (a se citi mai pe larg în interviul cu dr. Constantin Cavarnos Credincioşie nestrămutată faţă de sfânta Tradiţie, Fotie Kontoglu).

În privinţa persoanei şi poziţiei episcopului Chiprian [Kutsumbas], acestea au fost promovate în revista editată de Părinţii Serafim Rose şi Gherman Podmoşenski, The Orthodox Word, dedicându-i-se mai multe pagini în numerele 70 din septembrie-octombrie 1976 şi 93 din iulie-august 1980. A se vedea în traducere pe saitul nostru unul dintre aceste articole, Despre Supercorectitudine – Cuvânt de atenţionare adresat ortodocşilor din Apus.

A se citi şi:

Calea Împărătească: Adevărata Ortodoxie într-un veac al apostaziei – Poziţia ecleziologică a Părintelui Serafim Rose

– Părintele Serafim Rose cenzurat! –

Credincioşie nestrămutată faţă de Sfânta Tradiţie: Fotie Kontoglu

Binecunoscutul teolog şi scriitor Danion Vasile a părăsit biserica oficială

Danion Vasile anunţă reîntoarcerea în jurisdicţia oficială din România; însă aceasta nu schimbă cu nimic starea de fapt a BOR!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: