TRADIŢIA ORTODOXĂ

† Glasul Orthodoxiei Sfinţilor Părinţi †

Colecţia revistei ‘Orthodox Word’ (1965-1982) în format pdf

Posted by traditiaortodoxa pe mai 30, 2015

Am primit pe adresa redacţiei noastre următorul e-mail, pe care îl publicăm cu bucurie:

https://app.box.com/s/cnkab1qo48r1h1rh5503wmv0aqiw6uqq

file 1.7 GB

Let me know if you have trouble downloading these are Samizdat, very hard to find online.
Platina has the copyright and does not want the magazines to be available.
It is not a matter of money – it is deceitful church politics.

„An evil faith and a false church is arising.”
(Bishop Theophan the Recluse †)

Avem aşadar cu toţii posibilitatea de a descărca [1] aceste materiale ‘de primă mână’: colecţia scanată a revistei Orthodox Word dintre anii 1965-1982, adică numerele revistei editate de Părintele Serafim Rose în răstimpul vieţii sale pământeşti.

Din studiul acestor materiale [2], adică direct de la sursă, putem înţelege poziţia ecleziologică a Părintelui Serafim Rose, poziţie pe care cenzura oficială bisericească s-a căznit să ne-o ascundă, încercând cu neruşinare să confişte imaginea lui (deşi Părintele Serafim făcea parte din ROCOR, o Biserică pe care oficialii o considerau schismatică!). Însă, în ciuda puterii financiare şi a mijloacelor colosale pe care le posedă establishmentul bisiericilor oficiale, adevărul iese la lumină şi nu poate fi niciodată înfrânt.

Putem remarca de pildă faptul că la puţină vreme înaintea trecerii sale la Domnul, Părintele Serafim Rose publica în paginile revistei pe care o edita dimpreună cu părintele Gherman Podmoşenski, o seamă de materiale dedicate Ortodoxiei Româneşti, ce cuprindeau o prezentare a ortodocşilor vechi-calendarişti de la Slătioara şi două traduceri în limba Engleză din scrierile părintelui Gheorghe Calciu [3], prefaţate de părintele Serafim; este vorba despre № 102, ianuarie-februarie 1982 (părintele Serafim Rose a trecut la Domnul în luna septembrie a anului 1982).

Trebuieşte precizat că ecelziologia Părintelui Serafim Rose a fost sintetizată în editorialul său ‘Calea Împărătească: Adevărata Orthodoxie într-un veac al apostaziei‘ (în original The Royal Path: True Orthodoxy in an Age of Apostasy [4]), apărut în № 70 din septembrie-octombrie 1976, număr ce cuprinde de altfel şi o prezentare a episcopului Chiprian şi a Mănăstirii Sfinţilor Ciprian şi Iustina de la Fili, Attica [5], astfel că orice răstălmăcire pe care oficialii încearcă să o urzească în privinţa sintagmelor ‘Calea Împărătească‘ şi ‘Adevărata Ortodoxie‘ faţă de felul cum le înţelegea şi propovăduia Părintele Serafim Rose, se destramă.

Ar mai trebui iarăşi adăugat că la mai puţin de un an după trecerea la Domnul a Părintelui Serafim Rose, întreg soborul Bisericii Orthodoxe Ruse din Afara Graniţelor (ROCOR) a anatemizat erezia ecumenismului şi pe toţi cei ce păstrează în cunoştinţă de cauză comuniunea cu ereticii ecumenişti, iar la aproape un an de la pronunţarea acestei anateme, episcopul Chiprian s-a rupt creându-şi propriul grup sinodal, tăgăduind practic anatema – a se vedea nota № 1 de la Stareţa Myrtidiotissa [cunoscută ca Sofia], asceta nevoitoare din Clisura (film documentar), şi despre încercarea oficialilor de confiscare a sfinţilor, ca şi articolul Părintele Vasilie Sakkas despre harul la nou-calendarişti, dar şi despre manipulările oficialilor şi Istoria adevărată a Bisericii. Cum s-ar fi poziţionat ecleziologic Părintele Serafim Rose din 1983 încoace, nu ştim, putem doar bănui având în vedere evlavia pe care o arăta personalităţii ca şi hotărârilor bine chibzuite ale Întâistătătorului cu viaţă sfântă, Mitropolitul Filaret al ROCOR, cel în vremea căruia întregul sobor a pronunţat anatema…

NOTE:

[1]. Nu este nevoie de înscriere pe acel sait, se dă simplu clic pe căsuţa ‘Download’ din dreapta sus, se aşteaptă fără a se da ‘log in’ sau ‘sign up’ în căsuţa de aşteptare ce apare prima dată, apoi se dă OK în fereastra pentru salvare în calculator care va apărea, alegându-se eventual locul dorit pentru salvare. Va fi deci salvat întregul director într-un singur fişier zip (OW105.zip) ce cuprinde cele 104 fişiere.

[2]. Deşi aceste fişiere pdf nu sunt ‘căutabile’ (adică sunt alcătuite din fişiere de imagine rezultate în urma scanării dar care nu sunt procesate cu program de recunoaştere a textului (OCR) pentru a face posibilă căutarea ca text), fişierul ‘OW Index1 – 105.rtf’ se dovedeşte util, căci cuprinde sumarul acestor numere ale revistei.

[3]. În jurnalul pe care l-a scris în decembrie 2004, intitulat ‘Călătorie prin duhul României‘, preotul Gheorghe Calciu-Dumitreasa povesteşte şi despre o vizită pe care a făcut-o la o mănăstire de stil vechi din Galaţi, în urma rugăminţii unui călugăr american aparţinând de episcopia Greacă vechi-calendaristă din America [este foarte probabil vorba de cea „chiprianită”]; în acest context, părintele Calciu aminteşte despre protestul său din anii ’80 împotriva dărâmării mănăstirii de stil vechi din cartierul bucureştean în care locuia şi a dezgropării episcopului înmormântat în altar [Evloghie Oţa], şi ducerea osemintelor sale într-un loc necunoscut sau arderea lor.

[4]. Redacţia noastră a publicat în spaţiul virtual încă din 2007 traducerea în limba Română a acestui articol.

[5]. Episcopul Chiprian [Kutsumbas] se afla atunci în Sinodul tradiţionalist din Grecia al cărui întâistătător era ÎPS Calist al Corinthului, un sinod aflat în deplină comuniune cu ROCOR.

A se citi şi:

– Părintele Serafim Rose cenzurat! –

Părintele Serafim Rose – Calea Împărătească: Adevărata Ortodoxie într-un veac al apostaziei

Vlădica Averechie: Este oare astăzi suficientă denumirea de „ortodox”? (despre Adevărata Ortodoxie)

Sfinţii Catacombelor Rusiei, samizdat 2015, împotriva cenzurii oficiale bisericeşti

Despre Supercorectitudine – Cuvânt de atenţionare adresat ortodocşilor din Apus

Părintele Vasilie Sakkas despre harul la nou-calendarişti, dar şi despre manipulările oficialilor şi Istoria adevărată a Bisericii

Stareţa Myrtidiotissa [cunoscută ca Sofia], asceta nevoitoare din Clisura (film documentar), şi despre încercarea oficialilor de confiscare a sfinţilor

Epistolia arhimandritului Filotheu Zervakos către arhimandritul Chiprian

Despre relaţiile dintre BOSV şi regimul comunist

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: