TRADIŢIA ORTODOXĂ

† Glasul Orthodoxiei Sfinţilor Părinţi †

Danion Vasile anunţă reîntoarcerea în jurisdicţia oficială din România; însă aceasta nu schimbă cu nimic starea de fapt a BOR!

Posted by traditiaortodoxa pe iunie 8, 2015

incotroACTUALIZARE la articolul Binecunoscutul teolog şi scriitor Danion Vasile a părăsit biserica oficială

Într-o postare de pe blogul său, Danion Vasile anunţă reîntoarcerea în jurisdicţia oficială din România.

Acest fapt nu schimbă cu nimic situaţia sau starea de fapt a acestei jurisdicţii oficiale, deci nu o face cu nimic mai justificată, căci în BOR, erezia ecumenistă, calendarul papist şi (neo-)serghianismul sunt la ele acasă. Şi iarăşi, atitudinea contradictorie a lui Danion Vasile nu schimbă cu nimic învăţătura Sfinţilor Părinţi cu privire la îngrădirea de şi rezistenţa faţă de minciuno-ierarhii eretici (potrivit sintagmei Canonului 15 de la Sinodul I-II) [1]; cel mult ea poate sluji (fie şi indirect) la o mincinoasă justificare a acţiunilor nelegiuite ale acestora.

Cât despre explicaţia pe care o dă pe blog, aceasta nu clarifică temeiurile dogmatice, patristice sau canonice care l-au determinat, nu doar să fie rezervat a posteriori faţă de jurisdicţia Slătioarei – cum putem deduce, ci pur şi simplu să revină în BOR. În chip firesc, orice asemenea decizie (să-i zicem generic trecerea dintr-o parte în alta) nu se face pripit ori sub imboldul impulsului de moment, ci după o atentă cercetare; iar a fi rezervat faţă de jurisdicţia Slătioarei – foarte probabil din considerente obiective şi/sau subiective cu care s-a confruntat, nu poate justifica cu nimic comuniunea cu BOR, care nu devine mai lipsită de erezie sau mai pocăită din pricina posibilelor scăderi ale grupului jurisdicţional al Slătioarei, după cum nici învăţătura Patristică cu privire la îngrădirea de eretici nu se schimbă.

Dar n-ar fi de mirare ca, într-un viitor oarecare, să aflăm din nou că teologul Danion Vasile părăseşte BOR din pricina ereziei, şi aceasta pentru simplul fapt că ne-a obişnuit deja cu atitudinea sa imprevizibilă…

NOTĂ:

[1]. Putem aminti în acest context şi de anatema pronunţată de întreg soborul arhieresc al Bisericii Orthodoxe Ruse din Afara Graniţelor (ROCOR) împotriva ereziei ecumenismului îndreptată şi împotriva celor ce păstrează în deplină cunoştinţă de cauză comuniunea cu ereticii ecumenişti!

A se citi şi:

Epistolia arhimandritului Filotheu Zervakos către arhimandritul Chiprian

Scrisoarea Părintelui Savva Esfigmenitul

2 răspunsuri to “Danion Vasile anunţă reîntoarcerea în jurisdicţia oficială din România; însă aceasta nu schimbă cu nimic starea de fapt a BOR!”

  1. Anca Stati said

    Cu siguranta ca intoarcerea in BOR a lui Danion nu inseamna nimic altceva decat caderea/ slabiciunea lui. Motivele nu au cum sa fie dogmatice, ecleziologice, teologice, pentru ca nu exista astfel de motive pentru a intra/ reintra in BOR, ci sunt mai degraba personale, subiective si nu sunt treaba nimanui sa comenteze. Dincolo de aceasta oscilatie care este mai degraba proprie unor oameni imaturi (Danion pare totusi sa fie constant in oscilatiile lui), ramane insa faptul cel mai cumplit: intoarcerea printre ereticii si apostatii oficiali. Si nu oricum, dar pare ca aceasta se face in modul cel mai grav cu putinta, adica in deplina cunostinta de cauza. Ca e pripit, se vede imediat, pentru ca a anuntat ,,intrarea” in BOSV fara sa fi intrat defapt, adica fara sa i se fi facut Mirungerea, iar acum anunta ,,iesirea” de acolo unde nici nu a intrat, ci doar a fost putin, in vizita. Intrarea / iesirea lui va sminti pe multi, pentru ca s-a facut in mod public (oare de ce?) si de a vrut sau nu a vrut, arunca o imagine negativa asupra BOSV in ochii celor care-l iau de Danion drept etalon, ceea ce nici nu este. Cand a ,,iesit”, multi au casunat pe el cu tot felul de mizerii, simtindu-se dintr-o data ,,mari aparatori ai Ortodoxiei”, iar dupa ce s-a ,,intors” l-au primit cu bratele deschise si entuziasm, ca niste mari ortodocsi iubitori ce sunt ei, bucurandu-se ca uite cata dreptate avem noi sa ramanem in BOR. Precizarea din textul dvs. este corecta, binevenita, insa in urechile unor astfel de oameni total neauzita si neinteleasa.
    Cred ca BOSV a procedat cu tact si cu intelepciune ca nu l-a primit cu surle si trambite, ca nu a facut exceptii in ce-l priveste vazand in el vreo persoana iesita din comun si ca nu a avut vreun mesaj triumfalist pentru motivul ca ,,uite mai, a venit la noi Danion si deci noi avem dreptate”, ca a amanat mirungerea (sigur acest fapt nu se datoreaza lui Danion care, vorba vine, spune multe cu entuziasm insa e o mare diferenta intre ce spune si ce face), ci asa procedeaza cu toti nou venitii BOSV, pentru ca trebuie fiecare in parte cercetat daca vine cu toata inima, sincer si dintr-o convingere autentica, nu dintr-o toana de moment), si ca a ramas cumva rezervata asteptand sa il cunoasca mai bine.
    Vorbind la modul general, principial, cine cauta Adevarul si Biserica in mod autentic, negresit o va gasi mai devreme sau mai tarziu pentru ca Domnul il va lumina dupa potriva cautarii lui sincere. Pentru asta este absolut necesar sa lepezi erezia, sa iesi dintre apostati, sa te dezintoxici de ei si de ,,tainele” si ,,intelepciunea” lor cea contrafacuta si extrem de toxica, chiar daca din punct de vedere omenesc si material ai de suferit, chiar daca te parasesc familia si prietenii dintr-o data. Si apoi, sa nu isi imagineze ca e cineva, ca va face cinste Bisericii unde se duce, sa nu astepte sa fie primit cu surle si trambite si urale, ci sa isi asume rolul de madular al Bisericii, de pacatos care are el nevoie de Biserica (nu Biserica de el), sa se smereasca, sa faca ascultare in toate, in afara de erezie. Dar, cati oameni atatea destine, fiecare putem cadea oricand, si vom trece prin ispite pana in ultima clipa a vietii noastre. Cum vom face fata fiecare, vom vedea. Unul va cadea, celalalt nu… Insa una e sa cazi din nestiinta, si alta e sa o repeti si sa o faci in deplina cunostinta de cauza. Daca dupa pacate mai mici se intuneca mintea si discernamantul, oare ce urmeaza dupa asemenea caderi? E cumplit !

  2. Am cunoscut ortodocși simpli care s-au cununat cu icoanele, asa cum ne învață Sfântul Patriarh Tihon al Rusiei, pentru a nu fi în comuniune cu ereticii, datorită anatemelor Bisericii Ortodoxe date de Sfinți, iar mari teologi așa ziși ortodocși și doctori în ortodoxie stau lejeri la vedere, săraca ortodoxie românească. Dacă ceaușescu transformase BOR într-o instituție securistă în comunism, poporul înșelat vrea să-i facă sfinți pe marii duhovnici comuniști, fiind spălați la creier de televiziunile și propaganda masonică în cei 25 ani de capitalism românesc. Despre această apostazie generală scrie Sfântul Ioan Bogoslovul în Apocalipsă.
    Deci Biserica lui Hristos există cu numeroși dreptcredincioși, cum ne arată în HRISTOITIA Sfântului Pururea Pomenitul Și Preaînvățatul Dascăl NICODIM AGHIORITUL, editată în 1937, la pag. 468, la puntul 314, cum că Biserica se alcătuiește din suflete curate și nu din pietre și ziduri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: