TRADIŢIA ORTODOXĂ

† Glasul Orthodoxiei Sfinţilor Părinţi †

Sfinţii Catacombelor Rusiei, samizdat 2015, împotriva cenzurii oficiale bisericeşti

Posted by traditiaortodoxa pe aprilie 2, 2015

Ceea ce a început în Rusia se va termina în America
Sfântul Ignatie de Harbin

Redacţia noastră are plăcuta surpriză de a constata apariţia unei traduceri în limba Română a unei lucrări de referinţă pentru cunoaşterea fenomenului Rezistenţei Orthodoxe în general şi al celui catacombnic în special, Sfinţii Catacombelor Rusiei de Ivan M. Andreev, editată în 1982 de Preacuvioşii Părinţi Serafim Rose şi Gherman Podmoşenski.

Judecând după următorul text de pe copertă „Acest volum se distribuie gratuit. Comercializarea sa este interzisă” şi după existenţa unui ISBN, deducem că este vorba nu doar de o ediţie electronică oferită gratuit pe internet, ci şi de o editare de carte fizică, cel puţin un tiraj; iar simpla menţiune „Bucureşti, 2015” în dreptul numelui editurii, ne aminteşte mai degrabă de renumitele ediţii samizdat din perioada sovietică, lucrări anonime dactilografiate ce circulau clandestin, interzise de cenzura regimului, adevărate acte de eroism ale editorilor, care prin gestul lor îşi puneau în pericol nu doar libertatea ci şi viaţa.

Din păcate, cunoaşterea şi cinstirea Sfinţilor Noi Mucenici şi Mărturisitori din Rusia a rămas astăzi la fel de dificilă ca în perioada comunistă, căci cenzura mediilor oficiale bisericeşti este la fel de feroce ca în trecut. De pildă, la un festival internaţional „al filmului creştin” din Rusia anului 2014, un documentar ce prezenta personalitatea Sfântului Mucenic Iosif al Petrogradului, întâistătătorul a ceea ce s-a numit Biserica de Catacombe din Rusia, a fost interzis. (Amănunte în traducere aproximativă aici. Articolul original în lb. Rusă aici). Cât despre România, ce să mai vorbim…

Scrierea lui Ivan M. Andreev, caracterizată prin erudiţie, sobrietate şi profunzime, este numai o parte a acestei lucrări compilate de Părinţii Serafim Rose şi Gherman Podmoşenski; lucrarea, impresionantă nu atât prin volum (nu mai puţin de 560 de pagini), ci mai cu seamă prin conţinutul său, nu cuprinde doar aghiografii ale muceniciei sfinţilor catacombnici – asemenea în duh cu cele ale sfinţilor din vechime (!), ci şi mărturii despre şi documente ale Bisericii de Catacombe din Rusia, foarte importante pentru toţi cei ce vor să studieze istoria acestei manifestări vii a Creştinismului Orthodox în plin secol XX, o istorie cu totul necunoscută în spaţiul nostru Românesc şi nu numai.

Conştienţi fiind că o astfel de lucrare n-ar fi putut să apară la vreo editură oficială bisericească, şi de faptul că trecerea ei sub tăcere nu este altceva decât o crimă în adevăratul sens al cuvântului, care nu doar că împiedică orice cercetare istorică obiectivă, ci şi primejduieşte mântuirea credincioşilor – ţinuţi prea adesea în întuneric şi manipulare de cei ce le cerşesc încrederea şi îşi clamează o pretinsă canonicitate, nesusţinută de nimic: establishmentul eretic ecumenist al bisericilor oficiale – nu putem decât să aducem cuvinte de laudă autorilor acestui samizdat realizat cu mijloacele vremii noastre. Şi iarăşi, urmând îndemnului acestor editori anonimi, ne facem şi noi datoria înaintea lui Dumnezeu, preluând pe saitul nostru versiunea electronică a acestui volum (pdf), pentru a-l distribui liber la rându-ne, spre mântuirea cititorilor noştri. (O puteţi descărca dând clic pe fotografia coperţii de mai jos).

Doamne ajută!

sfintii-catacombelor-rusiei-coperta

Bucureşti 2015, ediţia electronică

Mesajul editorilor:

Iubite cititorule,

Ai primit această carte pentru ca, citind despre pătimirea sfinţilor din Biserica din Catacombe, să te orientezi corect în hăţişul vieţii duhovniceşti, în care înşelarea este uneori foarte greu de identificat ca atare. E nevoie doar să citeşti cu luare-aminte, cu sinceritate şi cu evlavie, şi Dumnezeu te va lumina. Ai să înţelegi de ce citirea şi înţelegerea ei presupune curaj.

Dacă te-ai folosit de cele citite aici, fă un efort şi dăruieşte cartea mai departe, pentru ca să se folosească de ea cât mai mulţi oameni. În vremurile noastre se găsesc puţine materiale de acest fel, care să arate diferenţa dintre ortodoxia pătimitoare şi ortodoxia lumească, care poartă în chip mincinos numele de ortodoxie. De aceea, încearcă să fii, la rândul tău, un apostol al sfinţeniei noilor mucenici ai Rusiei însângerate, precum şi al mesajului lor, atât de necesar în perioada de apostazie în care trăim…

„Slavă lui Dumnezeu pentru toate…”

NOTĂ:

Din pricina infiltrării foarte puternice a KGB-ului ce a avut loc în ultimii aproximativ 20-25 de ani în ceea ce mai rămăsese din Biserica de Catacombe a Rusiei, (de pildă „episcopi” veniţi de niciunde care clamau o presupusă succesiune apostolică de la te miri cine), rămăşiţe ale catacombnicilor s-au regrupat sub omoforul unor ierarhi ai Sinoadelor Orthodoxe Tradiţionaliste (‘vechi-calendariste’) din Grecia:

Catacombnicii Ruşi din Sinoadele Orthodoxe Tradiţionaliste ale Greciei (video)

A se citi şi:

Sfântul Mucenic Iosif, mitropolitul Petrogradului primul întâistătător al Bisericii Ruse din Catacombe – reprezentare iconografică

SERGHIANISMUL

Mărturie personală despre mitropolitul Antonie Bloom  (Olga Moss)

Un răspuns to “Sfinţii Catacombelor Rusiei, samizdat 2015, împotriva cenzurii oficiale bisericeşti”

  1. Aron Constantin said

    Din păcate și astăzi în țările ortodoxe se petrec aceleași persecuții, împotriva călugărilor, preoților și maicilor care au curajul să arate în scris ereziile Bisericilor oficiale, a încălcării cu bună știință a Poruncilor Evanghelice și a canoanelor din Pidalion, urmăriți cu jandarmi, dezbrăcați și arestați. Amintim pe Episcopul Artenie de Kosovo, pe Episcopul Diomid al Anadarului și Ciukotka din Rusia, dar şi pe Părintele Pafnutie fost în BOSV din Romania, etc. formănd o adevărată Mireasă a lui Hristos, ce a luat calea pustiei. Să nu ne rătăcim ca părinții noștri, căci osândă vom primi și să cercetăm bine toată Sfânta Scriptură și Legea lui Dumnezeu, care sunt date nouă pentru mântuirea sufletelor noastre. Înfricoșătoarea Judecată este atât de aproape, încât, dacă vom avea timp să ne plângem păcatele.

Lasă un comentariu